Европа въвежда ограничения за въглеродните емисии от камионите

Европейският съюз (ЕС) се съгласи да наложи за първи път ограничения на въглеродните емисии от камионите.

Така ЕС предприема нови стъпки в борбата с климатичните промени като поставя предизвикателство за производители като Daimler, съобщава Bloomberg.

Европейският парламент прие целта за ограничаване на въглеродните емисии с 30% до 2030 г. спрямо нивата от 2019 г. Законодателството одобрено от ЕП днес поставя и междинна цел за намаляване на емисиите с 15% до 2025 г.

Европа показва голяма решителност за развитието на чист транспорт на фона на зачестяващите предупреждения за катастрофалното влияние върху околната среда на глобалното затопляне и за икономическите рискове от изоставане спрямо страни като Китай при преминаването към превозни средства, отделящи по-малко емисии.

ЕС затяга ограниченията за въглеродните емисии от колите, въвеждайки нови цели за 2025 г. и 2030 г., като за първи път въвежда такива ограничения и за камионите. Националните правителства от ЕС вече изразиха своята подкрепа за законодателството, свързано с емисиите от камионите, след като постигнаха споразумение с ЕП през февруари. Това направи тяхното финално одобрение, което трябва да се даде до края на юни, формалност.

След като преди два месеца стана ясно, че е постигнато споразумение, основните лобистки групи, свързани с европейските производители на камиони обявиха, че целите за емисиите са прекалено високи и подчертаха, че правителствата трябва да се фокусират върху изграждането на необходимата инфраструктура.

Новото законодателство определя също така 2% „бенчмарк“ за продажбите на автомобили с нула и ниски емисии от 2025 г., за да насърчи производителите да инвестират в алтернативи на дизеловите камиони. Освен това до края на 2022 г. Европейската комисия ще трябва да предложи цели за намаляване на емисиите след 2030 г.

 

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.