Б.Борисов нареди Националната стратегия за детето да бъде оттеглена

Премиерът Бойко Борисов е наредил Националната стратегия за детето (2019 – 2030 г.) да бъде оттеглена от социалното министерство и да бъде преработена, научи “Дневник” от източници от правителството.

Стратегията залагала въвеждането на противоречиви практики и срещу нея има силно обществено недоволство.

Въвеждане на пълна и изрична забрана за телесно наказание над деца, криминализиране на домашното насилие и ефективна работеща система за превенция, наблюдение и изпълнение на тези забрани предвижда проектът за стратегия.

Една от стратегическите цели на документа е забраната за телесни наказания над децата. Оповестени наскоро данни сочат, че седем от десет деца в България са жертва на насилие в семействата си. Други данни показват, че 88% от родителите осъзнават, че шамарите са неефективно възпитателно средство, но голяма част от тях продължават да ги прилагат.

Макар по закон детските градини и училищата да нямат право да връщат децата със специални образователни потребности, стратегията предвижда още нормативни промени, въвеждащи задължение за изграждане на приобщаваща среда с цел приобщаването на децата с увреждания, децата от различен етнически произход и децата от различни уязвими групи. Предвижда се въвеждане на стандарти за качество на грижите в детските ясли и предучилищното образование в съответствие с Европейската рамка за качество за услугите за образование и грижи в ранна детска възраст.

Документът обещава повече спорт в училище, кариерно ориентиране, сексуално образование, повишаване на здравната култура, участие на децата и родителите в образователния процес.

Стратегията дава твърде големи правомощия на социалните служители и на държавата, изземва функции на родителите и семейството, отваря твърде много врати за неправомерно отнемане на децата, за анонимни необосновани сигнали за родителско насилие според официалното становище на Светия синод.

Срещу стратегията се обявиха и политически партии, сред които коалиционните партньори ВМРО и СДС.

Преди малко повече от година правителството оттегли и законопроекта за ратификация на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие, станала известна като Истанбулската конвенция. Истанбулската конвенция бе приета от правителството на 3 януари миналата година но още същия ден тя предизвика напрежение между партньорите в управляващата коалиция. Впоследствие БСП се обяви срещу ратификацията ѝ от Народното събрание.

И двата случая срещу документите имаше голямо количество фалшиви новини.

Dnevnik.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.