Държавата опита да обезмисли протеста на разградчани срещу мръсния въздух, но постигна обратния ефект

ЗА СЛЕДВАЩИТЕ ЕФЕКТИВНИ ИЗРАЗИ НА НЕДОВОЛСТВО НЯМА ДА СЕ ИСКА РАЗРЕШЕНИЕ ОТ НИКОГО, ЩЕ БЪДАТ РЕДОВНИ И НА РАЗЛИЧНИ МЕСТА – КЪДЕТО ИМА ГОЛЯМ ПОТОК ОТ ХОРА И ПЪТНИ ПРЕВОЗНИ СРЕДСТВА, РЕШИХА НА БЛОКИРАНИЯ ДНЕС ПЪТ ХОРАТА

Държавата опита днес да обезмисли протеста на разградчани срещу мръсни въздух в града и околните села. Вчера от Общината съобщиха, че разрешават главният път Русе-Варна да бъде блокиран за времето от 18.00 до 18.30 часа и през това време хората да изразят свободно своето гражданско негодувание срещу отказа на държавата вече почти десет години да посочи източника на обгазяването.

Днес, само три часа и половина преди началото на  митинга в района на бензиностанция „Петрол“ на изхода за Шумен, от пресцентъра на ОД на МВР в Разград разпространиха съобщение, че, за да бъде опазен общественият ред и предотвратяването на инциденти и пътни произшествия, ще бъде въведена временна промяна в организацията на движението: „от 17.30 часа на 25 август до отпадане на необходимостта както за тежкотоварния трафик, така и за леките автомобили. Чрез изграждане на контролно-пропускателни пунктове полицейски служители ще указват обходен маршрут за преминаване на водачите: Шумен – Лозница – Трапище – Разград /по бул. „Априлско въстание“ и път III-204/ – обратно към път I-2.“ Което ще рече, че идващите от Русе бяха отбивани още след Гецово, а тия от Кубрат – сваляни от околовръстното и също насочвани през Разград, за да се включат в посочения по-горе маршрут.

Когато стотиците разградчани се озоваха на пътя, той се оказа пуст и в двете посоки – и към Русе, и към Шумен. Във века на модерните и бързи комуникации обаче, много бързо стана ясно, че полицията е завардила подстъпите към главния път Русе- Варна и от всички възможни достигания до него от съседните на Разград административни области. Заради което блокадата се оказа в много по мащабна, отколкото си я бяха представяли и организаторите, и участниците в мирния протест преди началото му.

Адвокат Калоян Монев обяви пред хората на пътя, че протестът няма да е само половин час, както са очаквали властите, а безкраен – „докато не бъде прекратен геноцидът върху разградчани“. Любопитна подробност не убягна от окото на протестиращите – на поканата да отразят вече десетилетния проблем с обгазяването не се отзоваха всички поканени национални телевизии и електронни медии.

Калоян Монев заяви, че ще бъде създаден граждански комитет, сформиран от протестиращи, който да работи заедно с държавата и Общината по разрешаването на наболелия проблем с чистота на атмосферния въздух в Разград, а кметът трябва незабавно да обяви бедствено положение. Протестиращите заявиха, че ако не бъдат чути от компетентните институции ще преминат в гражданско неподчинение.

Множеството единодушно реши за следващите ефективни протести да не бъде искано разрешение от никого, те да се случват редовно, но на различни места – там, където има голям поток от хора и пътни превозни средства. А за да бъде и днешният протест ефективен, митингът се превърна в шествие, което се насочи към кръстовището с исперихския път. Там и полицията се оказа изненадана – не бе успяла да спре навреме идващите от към Исперих коли, камиони и автобуси. Получи се задръстване, някои водачи опитаха да се измъкнат, но бяха обезсърчени от множеството на нагорещения от жежкото слънце асфалт.

Явно видели, че множеството се изтегля от кръстовището на изхода Шумен, полицаите пропуснаха спряната колона още на разклона за Лозница /от към Шумен/ и стотиците коли, камиони и автобуси се се озоваха на разклона за Пороище и Радинград. Същото се случи и на входа на Разград от Търговище.

И когато около 19.15 часа хората започнаха да се разпръскат, тапата в Разград стана невиждана никога тук – досущ като задръстванията в големите градове. Да провери кой или кое предизвика хаоса в чертите Разград в задръстването се появи лично новият началник на Областната дирекция на МВР комисар Мирослав Иванов.

Оказа се че, блокадата не само на пътя Русе – Варна край Разград, но и на прилежащите му пътища, продължи не половин, а цели два часа. А, ако някой си е правил сметката, че като освободи пътя от пътни превозни средства, за да не се чува и вижда много-много за напълно оправдания и съвсем мирен протест на разградчани, за модерните комуникации вече стана дума. Хората бяха прочели в електронните медии съобщението на полицията, че ще наложи обходни маршрути по пътя им и си бяха предали един на друг информацията. Нас, журналистите, шофьорите на огромни камиони и хора с деца в колите ни питаха с неразбиращи очи: „Защо бе това обикаляне по пътищата, вместо да изчакаме на място край протестиращите половин час, примерно?“.

А иначе, стотиците участници в протеста бяха различни по възраст, пол, занятие и социален статус хора – от бебета с памперси до беловласи старци. В множеството бе и председателят на Общинския съвет адвокат Стоян Ненчев, общински съветници, както и служители в местната администрация. Всички те бяха обединени в едно- разградчани имат право и ще дишат чист въздух. И в обещанието един към друг – че това ще се случи – с общите им усилия. Следващият протест ще бъде скоро, на необявено предварително, но много публично място.

/e-Razgrad/

Очаквайте още снимки от протеста във фейсбук страницата на е-Razgrad утре

Hits: 16

2 Replies to “Държавата опита да обезмисли протеста на разградчани срещу мръсния въздух, но постигна обратния ефект”

  1. Присъствието на комисар Иванов на събитието изигра положителна роля.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.