До месец влизат в сила отсъствията до 15 дни от училище

Вероятно до месец ще влезе в сила промяната, след която учениците ще могат да отсъстват от училище до 15 дни по семейни причини, каза в предаването „Защо, господин министър?“ по бТВ министърът на образованието Галин Цоков.

Налага се да се промени Наредбата за приобщаващо образование, което става с решение на Министерски съвет, а преди това тече срокът за задължителното обществено обсъждане, обясни министърът. Така екипът на ведомството отново показа съпричастност с родителите, защото промяната е резултат от много сериозен диалог с родителските общности, с представители на родителските асоциации, които след въвеждането на електронните бележки се притесняваха от това, че за всяко неразположение на детето трябва да ходят до личния лекар, каза още Галин Цоков.

От началото на настоящата учебна годината до момента са били издадени 1 500 000 електронни бележки, с което е бил облекчен трудът на класните ръководители и на директорите, обясни Цоков.

През тази учебна година се очаква и промяна в изпитите след 10 клас, като задачите ще бъдат по-практически, свързани с демонстриране на умения и компетентности от страна на учениците, каза още образователният министър.

От следващата учебна година ще има и промени при входното ниво за 9 клас. Те също ще са ориентирани към практиката и сега започва подготовката и на учителите, започва и съставянето на такива задачи. Изпитът ще се осъществява на електронни устройства, стана известно още от думите на Галин Цоков.

/e-Razgrad/

Hits: 257

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.