Доживотна присъда за убийството на граничния полицай Петър Бъчваров

Енгин Ергуван получи доживотна присъда за убийството на Петър Бъчваров, 12 години за опита за убийство на Рашко Рашков и 6 месеца за нанесените щети по автомобила на МВР. Другият брат – Мустафа, получи условна присъда и ще бъде под съдебен контрол. Това постави съдът в Одрин, предаде БНТ. Решението може да бъде обжалвано в Апелативния и Върховния съд.

На братята Енгин и Мустафа Ергуван бяха повдигнати три обвинения – за убийството на граничния полицай Петър Бъчваров; за опит за убийство на военнослужещия Рашко Рашков; за нанасяне на щети на държавна собственост.

32-годишният граничен полицай Петър Бъчваров загина на 7 ноември 2022 г. по време на дежурство по охрана на българо-турската граница в района на село Голям Дервент. Заедно със своя колега Рашко Рашков – военнослужещ, се натъкват на пробив в оградата на границата. При огледа полицейският служител е ранен смъртоносно с ловна пушка със сачми 12-ти калибър. Според аутопсията разстоянието, от което е стреляно, е между 6 и 8 метра.

По случая бяха задържани  братята Енгин и Мустафа Ергуван-  турски граждани – от турските власти. На предишното заседание през октомври миналата година братята Енгин и Мустафа Ердован отрекоха да е имало умисъл в действията им. Енгин Ердован заяви тогава, че е стрелял в тъмното, след като видял светлина. Помислил, че са афганистанци. Имал пушка, защото в района имало диви прасета и вълци. През това време брат му Мустафа спял. Двамата били полегнали в долчинка на път за близко село, където отивали, за да са овчари.

През септември миналата година в Елхово беше открит паметник на двама загинали при изпълнение на служебния си дълг гранични полицаи – 32-годишния младши инспектор Бъчваров и 28-годишния старши лейтенант Илия Великов.

Дир.бг

Hits: 49

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.