Над 100 трактора затвориха за два часа пътя Разград-Русе

Земеделски производители от цялата Разградска област се събраха днес с над 100 трактора край Гецово и затвориха за два часа пътя Разград-Русе.

В струването на селскостопански машини край Гецово – част от планирания национален протест, бяха и представители на всички организации, членове в Българската аграрна камара: животновъди, пчелари, овощари, зеленчукопроизводители, тютюнопроизводители…

„Тук сме без политически искания, все още не искаме и оставката на земеделския министър, но сме недоволни от предложението на правителството от неделя подпомагане по така наречената украинска помощ да получат само стопани, които докажат загуби през изминалата година“, обяви пред множеството председателят на Сдружението на зърнопроизводителите в Лудогорието Маломир Власов. Според общото мнение на фермерите в данъчната декларация за 2023 г. няма как да бъдат отразени всички претърпени загуби за изминалите три години. По думите на Власов, лошите перспективи пред сектора за настоящата година са също притеснителни за земеделските производители. “Корабът, наречен българско земеделие е тръгнал да потъва. Тук сме ясно да покажем, че сме готови по всякакъв начин да спрем това потъване. Да заявим, че никой не трябва да се гаври с нас и е крайно време управляващите да възприемат сектора като национален приоритет – гарант за националната сигурност”, каза още Власов.

“Ние, земеделците изпълняваме много повече зелени и всякакви изисквания, някои от които невъзможни за много по-малко пари. За всички нас, които работим, е ясно, че тези субсидии не ни вършат работа, а са ни само спънка”, каза Мариела Йорданова, животновъд, зърнопроизводител, пчелар и преработвател. Тя посочи, протестът е не само да защитят хляба си, но и доходите на собствениците на земеделска земя. “Доходите им – големи или малки, са застрашени. Рентите, които плащахме досега за наша сметка, няма да можем да ги плащаме, а от нас зависи хляба на цели села и региони”, допълни Йорданова.

С протестите в цялата страна зърнопроизводителите настояват да се преразгледа предложението за разпределение на помощите и бюджета, за да се предотвратят масови фалити в сектора. Искат се и гаранции за законодателни промени.

Движението да коли, автобуси и камиони днес бе спряно на над 80 места в страната за два часа: от 10.00 до 12.00 часа. Протестът утре ще е по-дълъг с час, в други ден – с два, на следващия – с три… Ако не се стигне до споразумение с правителството, от идния понеделник блокажът по пътищата у нас ще бъде тотален и безсрочен.

/e-Razgrad/

Hits: 50

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.