Децата на изселниците в Турция все повече искат БГ гражданство

“ТУКА МНОГО СЕ ОБЪРКА, В БЪЛГАРИЯ Е ПО-ДОБРЕ“

Засилен интерес към българско гражданство има сред младите хора – децата на изселниците от България, а влиянието на изселническите организации върху тях същевременно отслабва, предаде БНР.

За младите “голямата екскурзия” е само част от семейните истории. Не им се е налагало да напускат къща и да започват от нулата, казва Джеват Гюнеш – председател на Сдружението на балканските турци в Одрин. “Младите имат нови интереси, нови схващания за живота. Най-вероятно ние изпуснахме вече глобалния свят”.

Не се и интересуват толкова от български избори, както родителите им. Не поддържат и силна връзка с изселническите организации, които бяха създадени през 90-те: “Историята за новото поколение най-вероятно не е много важна. Това, което ние преживяхме, те не го преживяха. Те живеят в по-глобален свят и най-вероятно техните интереси се смениха,” казва Гюнеи.

За новото поколение – наследниците на изселниците от България, икономиката е най-важна: “Доколкото разбирам, в България е по-добре” – казва Хюлия Алтън и си спомня, че когато тя е дошла, преди 30 години, турската лира е била далеч по-скъпа, а сега цената й пада спрямо българския лев.

Младите, чиито баби и дядовци са дошли от България, искат да вземат българско гражданство, записват се на курсове по български език: “Искат да научат да приказват на български. Искат да вземат това гражданство да отидат в чужбина. Също така и поради Европейския съюз,” казва Алтън.

Причината е изцяло практична. Турция загърбва идеята на Кемал Ататюрк за светска република, а паспорт на гражданин на Европейския съюз отваря много врати: “Като вижда, че в нашата държава има много други изселници от арабските държави. Тук много се обърка”.

Dnes.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.