Депутатите решиха: Ще се броим колко сме в България през 2021 г.

Преброяването на населението и жилищния фонд у нас ще се проведе от 22 януари до 15 февруари 2021 г. Това гласува единодушно на първо четене парламентът.

Проектозаконът за преброяване на населението и жилищния фонд в Република България през 2021 г. е внесен от Министерския съвет.

Досега са проведени 17 преброявания на населението като последното е през 2011 г. Периодичността е на около 10 години.Референтната дата, към която ще се отнасят събраните по време на броенето данни, е 22 януари 2021г..

Доброволно ще се предоставя информация за етническата принадлежност, вероизповеданието и здравното състояние, както предвижда разпоредба от Закона за статистиката.

Между двете четения се очаква да се обсъди и включване на графа “не желая да посоча каква етническа/религиозна група съм”.

Законопроектът предвижда да бъде приета Програма на преброяването, която да бъде внесена за разглеждане от Министерския съвет в тримесечен срок от обнародването на закона.Периодът за подготовка и провеждане на преброяването е съобразен с подготовката и провеждането на два изборни процеса през 2021 година – за народни представители и за президент и вицепрезидент, с оглед на ангажиментите на общинските администрации в изборния и преброителния процес.

Органите на преброяването са Националният статистически институт, Централната комисия по преброяването, териториалните статистически бюра, областните и общинските преброителни комисии.

В законопроекта е посочена изрично информацията, която ще се събира за населението, домакинствата, сградите и жилищата. Освен информацията, която е задължителна съгласно европейското законодателство, за национални цели ще се събира и допълнителна информация – по отношение на лицата-етнокултурни характеристики, здравен статус и др.; по отношение на жилищата/сградите – енергийна ефективност, материална осигуреност, услуги и др.

Ясно се декларира, че ще бъде спазена поверителността на данните, достъпа до информация и разпространението на крайните резултати в съответствие с националното и европейското законодателство.

Преброяването на населението и жилищния фонд е най-мащабното изчерпателно статистическо изследване и един от основните източници за събиране на данни за броя и характеристиките на населението и жилищния фонд в страната, посочва вносителят.

Данните са необходими и в процеса на вземане на решение на национално ниво за разпределяне на публичните финанси в различни области като образование, здравеопазване, социална защита, инвестиции, както и при разработването на национални и регионални политики и при класифицирането на регионите в Общността за изпълнение на Кохезионната политика.

Разходите по преброяването ще възлязат на 38 262 000 лв. като в тях е включено и разработването на нова електронна платформа за преброяване.

Cross.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.