Депутатите решиха: Ще се броим колко сме в България през 2021 г.

Преброяването на населението и жилищния фонд у нас ще се проведе от 22 януари до 15 февруари 2021 г. Това гласува единодушно на първо четене парламентът.

Проектозаконът за преброяване на населението и жилищния фонд в Република България през 2021 г. е внесен от Министерския съвет.

Досега са проведени 17 преброявания на населението като последното е през 2011 г. Периодичността е на около 10 години.Референтната дата, към която ще се отнасят събраните по време на броенето данни, е 22 януари 2021г..

Доброволно ще се предоставя информация за етническата принадлежност, вероизповеданието и здравното състояние, както предвижда разпоредба от Закона за статистиката.

Реклама:

Между двете четения се очаква да се обсъди и включване на графа „не желая да посоча каква етническа/религиозна група съм“.

Законопроектът предвижда да бъде приета Програма на преброяването, която да бъде внесена за разглеждане от Министерския съвет в тримесечен срок от обнародването на закона.Периодът за подготовка и провеждане на преброяването е съобразен с подготовката и провеждането на два изборни процеса през 2021 година – за народни представители и за президент и вицепрезидент, с оглед на ангажиментите на общинските администрации в изборния и преброителния процес.

Органите на преброяването са Националният статистически институт, Централната комисия по преброяването, териториалните статистически бюра, областните и общинските преброителни комисии.

В законопроекта е посочена изрично информацията, която ще се събира за населението, домакинствата, сградите и жилищата. Освен информацията, която е задължителна съгласно европейското законодателство, за национални цели ще се събира и допълнителна информация – по отношение на лицата-етнокултурни характеристики, здравен статус и др.; по отношение на жилищата/сградите – енергийна ефективност, материална осигуреност, услуги и др.

Ясно се декларира, че ще бъде спазена поверителността на данните, достъпа до информация и разпространението на крайните резултати в съответствие с националното и европейското законодателство.

Преброяването на населението и жилищния фонд е най-мащабното изчерпателно статистическо изследване и един от основните източници за събиране на данни за броя и характеристиките на населението и жилищния фонд в страната, посочва вносителят.

Данните са необходими и в процеса на вземане на решение на национално ниво за разпределяне на публичните финанси в различни области като образование, здравеопазване, социална защита, инвестиции, както и при разработването на национални и регионални политики и при класифицирането на регионите в Общността за изпълнение на Кохезионната политика.

Разходите по преброяването ще възлязат на 38 262 000 лв. като в тях е включено и разработването на нова електронна платформа за преброяване.

Cross.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.