Ден втори на Панаира на киселото мляко – официални гости, забавни състезания и пищен концерт

Министърът на земеделието и храните Кирил Вътев бе в Разград във втория ден от Панаира на килото мляко и Фестивал на народните традиции и занаяти.

Заедно със зам.-кмета Мирослав Грънчаров той посети шатрите, в които продават своя продукции млекопроизводители и занаятчии, след което се срещна с кмета Денчо Бояджиев, председателя на Общинския съвет Стоян Ненчев и зам.-кметовете Добрин Добрев и Хабибе Расим.

Пред тях министър Вътев коментира, че е би било хубаво, ако във всяка община има фермерски пазар, за да могат производителите, които през трите дни на Панаира продават тук, да го правят целогодишно. Той допълни, че е необходимо също да се произвеждат все повече продукти с по-висока добавена стойност, за да може да се усети резултатът от всички и от крайния потребител. Министър Вътев изтъкна, че от изключително значение, за да се вдигне българското земеделие, за която цел той ще работи, е приемането на два ключови закона – Закон за търговията със земеделска продукция и Закон за кооперативите.

„Няма как да успеем, защото всеки сам се бори на пазара. В съседните ни страни без изключение фермерите са обединени в кооперативи, в Западна Европа също, а ние в България продължаваме да смятаме, че всеки сам може да постигне всичко. Не, не може, резултатът е налице“, каза министърът на земеделието и храните. Той отбеляза, че се вижда каква част от плодовете и зеленчуците, млякото и месото са вносни. По думите му единственото, което се изнася, е зърно. „Но млякото и месото са функция от зърното. Ние го имаме, изнасяме го и после внасяме продукти с по-висока добавена стойност“ – допълни Вътев.

Пред него ръководството на Община Разград постави два проблема, за които има нужда от подкрепа от държавата. Единият е предоставяне на Община Разград на имот собственост на МЗХ, за да може да бъде разширена територията на Бизнес зона „Перистър“. Този въпрос се придвижва – увери министърът. Той прояви интерес и по втората тема, поставена от управата на Разград: състоянието на базата на Селекционния център по животновъдство, която пустее. Министър Вътев изрази становище, че подобни центрове трябва да се развиват, а не да се закриват и пожела да посети мястото лично, което се случи след срещата с ръководството на Община Разград.

Във втория панаирен ден ръководството на Община Разград проведе срещи и с трите делегации на градове-побратими, които гостуват на града ни за Панаира. С кмета на Авджълар – Турция, Туран Ханчерли бе подписано ново Споразумение за партньорство и сътрудничество, тъй като срокът на действие на сегашното изтича през тази година. Новото споразумение е безсрочно, като може да се допълва, актуализира и преразглежда ежегодно по предложение на страните. Споразумението предвижда сътрудничество в сферите на: регионалното развитие, икономическото развитие, хуманитарната, социалната, здравната, научната, спортната и културната дейности, в сферата на туризма, обмяна на добри административни практики и други. Преди да подпишат Споразумението кметовете обсъдиха възможности за подготовка на общи проекти на двете администрации с европейско финансиране. Подобни идеи ще се обсъждат в обща работна група, която двамата градоначалници се уточниха да бъде създадена. Диалогът на експертите ще започне  с обобщаване на досегашните общи инициативи на двете общини. В срещата освен участваха: председателят на Общинския съвет Стоян Ненчев и зам.-кметовете Добрин Добрев и Хабибе Расим.

Възможност за общи проекти и за обмен на опит в различни сфери бе обсъдена и с тричленната делегация от Кълъраш, водена от кмета Мариус Григоре Дулче. Румънските местни управници почерпиха разградски опит от наскоро завършилия проект за сепарираща и компостираща инсталации, какъвто те тепърва започват да реализират. В срещата участваха: кметът Денчо Бояджиев и зам.-кметовете Добрин Добрев и Хабибе Расим.

В срещата с четиричленната делегация от Одунпазаръ, водена от директора на Дирекция „Социални дейности култура” Ебру Дедеоглу, участваха кметът Денчо Бояджиев и зам.-кметът Хабибе Расим. Гостите споделиха, че Разград им харесва, защото е красив и зелен град. В отговор на въпрос на Д. Бояджиев обясниха, че паркът „Разград” в Одунпазаръ, на чието откриване той е присъствал, се поддържа и развива с нова растителни видове. Гостите отправиха покана за посещение на делегация от Разград в голям младежки фестивал, който организират между 27 и 29 октомври.

Представители на ръководството на Община Разград посрещнаха и два художествен колектива, които участваха в дефилето и вечерния концерт. С танцьорите от „Nilufer folk dance group” от турския град Бурса се срещнаха зам.-кметовете Добрин Добрев и Хабибе Расим. Те разказаха на гостите легендата за капанското кисело мляко, всеки от танцьорите получи подарък – по един глинен съд с кисело мляко. Ръководителят на групата Мюктеда Алтънер представи фолклорната формация, която наброява 400 човека, но на участията им в България е по-малка група. Съставът е общински и се финансира от местната управа, има собствена зала за репетиции и 20 костюма за 20-те танца, които поставя.

Гостите от Колумбия се срещнаха със зам.-кмета Хабибе Расим. Тя им разказа за прочутото българско гостоприемство, в което се оказа, че те вече са се уверили, като при пристигането си са разгледали града и са посетили базара на Панаира на киселото мляко. Оказа се и, че в групата има музикант, който е в Българя за четвърти път.  Ръководител на общата група между два състава – от музиканти и танцов – е Леонардо Пастрана.

Дъждът отново опита да промени програмата на Панаира, но забавното състезание-щафета „Да правим таратор, а не терор”, по време на което заваля, само бе преместено под покрив – под терасата на Новия театър.

Въпреки колебливото време площад „Момина чешма” се напълни със зрители на вечерния концерт. В него участваха състави от Колумбия, Бурса и Авджълар, както и ДТС „Капанче” към чителище „Напредък”. Преди това още по време на дефилето по централните улици те събраха овациите на публиката. Дипломи за участие ръководителите на съставите получиха от зам.-кмета Добрин Добрев.

Третият фестивален ден започва с детски пленер по рисуване на тема „Панаир на киселото мляко“. Началото му е от 9.30 ч. в градинката пред Художествена галерия „Проф. Илия Петров“. Нов момент в програмата на Панаира е състезанието за смелост „Чушката люта, пак люта, и аз съм, либе, кат нея!“. Това е състезание за надяждане с люти чушки, а „пожарът“ ще се погасява с прясно мляко. Събитието започва в 16.30 ч. на площад „Независимост“, записването за него е във Фейсбук-страницата на „Люта ферма”.

Час по-късно на същото място е откритата сцена „Танцувай с нас“, в която участват клубове по танци и състави за автентичен фолклор. В 20.00 ч. започва дефилето, а в 20.30 ч. – третият, последен, вечерен концерт. В него ще участват състави от: Турция, Мароко и Грузия, както и ДТА „Лудогорче“, СТФ „Лудогорска младост“ към Капанския ансамбъл и самият Капански ансамбъл. Панаирът завършва с ритуал за закриване под надслов „До нови срещи!“, огнено шоу на Градския мажоретен състав при  ЦРД и заря.

/e-Razgrad/

Hits: 35

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.