Данчев: Направихме проверка на цените, 5-6 лв. за бутилка олио е необоснована

„Цена от 5-6 лв. за бутилка олио е необоснована. Производствената цена в момента би следвало да е около 2 лв. Цени от 5-6 лв. означават печалба от 3-4 лв. на бутилка за търговците”. Това заяви пред NOVA заместник-министърът на икономиката и индустрията Димитър Данчев.

„Направихме пълна проверка на цените. За последните 3 дни Комисията за защита на потребителите е направила над 320 проверки. Вижда се, че масово цените са нереално високи, но се преследват и нелоялните търговски практики”, каза още той.

Данчев даде за пример случаи, при които търговски вериги са публикували акции за стоки в брошури, които се е оказало, че или не са били налични в магазините, или са били налични в недостатъчно количество. „Затова сме сезирали и Комисията за защита на конкуренцията”, посочи Данчев.

Той е категоричен, че няма нужда от притеснения и презапасяване. „Количеството слънчогледово семе, което е налично в България, е достатъчно. В момента то е около 1,5 млн.тона, като това е достатъчно да задоволи нуждите за производство на олио за следващите 4 години и половина”, отбеляза заместник-министърът на икономиката и индустрията.

„Недостиг на продукция няма. Щом големи търговски вериги си позволяват промоции, това означава, че има достатъчно количество, за да се задоволят нуждите на хората”, коментира той.

Димитър Данчев отбеляза още, че значителното нарастване на цените на основни стоки през последните месеци се дължи основно на високите цени на електроенергията и на вносните горива.

„Значителното нарастване и високата инфлация не е изолиран български феномен. Той е общоевропейски”, каза той.

Dariknews.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.