Глобите за търговия с ботурче са до 10 000 лева


При проверките за оценка на състоянието на двете защитени местности, опазващи пролетната циклама (Cyclamen coum), не са установени следи от посегателства, бране или изкореняване на ценния вид, съобщиха от регионалната инспекция по околната среда и водите.

Еспертите на инспекцията са обходили териториите на защитената местност „Находище на пролетно ботурче“ в с. Осенец и „Находище на пролетно ботурче-Бреница“ – с. Бреница (община Тутракан).

В момента защитеното растение е във фаза на активен цъфтеж заедно с други пролетни цветя. В находището в с. Осенец е имало снежна покривка. Популациите са в много добро състояние. Мониторингът отчита около 30-35 екземпляра на квадратен метър.

В двете находища категорично е забранено брането, изкореняването или търговията с растителния вид. Пролетната циклама попада под защитата на Закона за биологичното разнообразие и Вашингтонската конвенция (CITES).

Във връзка с предстоящите празници експертите на екоинспекцията ще извършат извънредни проверки по  пазари и обекти за търговия  на цветя с цел превенция на незаконни действия.  При констатирани  нарушения ще се налагат глоби от  100 до 5000 лева на физически лица, а на юридическите – от 500 до 10 000 лева.

/e-Razgrad/

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.