Българка арестувана в Лондон за банкова измама за 2 млрд. долара

Трима бивши банкери от големия швейцарски кредитор Credit Suisse, сред които и българката Детелина Събева, са били арестувани заради предполагаемата им роля в измамна схема за 2 млрд. долара, свързана с фирми в Мозамбик, съобщава Би Би Си, цитирайки американски правораздавателни органи.

Смята се, че схемата включва заеми за държавни предприятия в Мозамбик. Арестувани са и още двама заподозрени, включително бившият финансов министър на Мозамбик.

Самите бивши служители на швейцарската инвестиционна банка бяха арестувани в Лондон в четвъртък, но впоследствие са освободени под гаранция, докато САЩ настояват за тяхното екстрадиране.

Според Би Би Си арестуваните лица са Андрю Пиърс, Сурджан Сингх и българката Детелина Събева (бивш вицепрезидент в швейцарската инвестиционна банка) по обвинителен акт от страна на американския Окръжен съд на Ню Йорк. В него се посочва, че чрез поредица от финансови транзакции между 2013 и 2016 година са били взети заеми за над 2 млрд. долара, гарантирани от правителството на Мозамбик. В хода на самите транзакциите обвиняемите са измамили инвеститори. Те са създавали морски проекти, използвайки ги, за да събират пари, чрез които да се обогатят, и “умишлено се отклонявали части от постъпилите заеми, за да платят най-малко 200 милиона долара подкупи и рушвети на самите тях, на правителствени служители на Мозамбик и на други лица”, гласи обвинението на Окръжния съд в Ню Йорк.

В специално изявление на банката Credit Suisse се посочва, че тримата бивши нейни служители са обвинени от властите в САЩ за “заобикаляне на вътрешния ни контрол” чрез измама, свързана с правителството на Мозамбик. “Не е предприето никакво наказателно действие срещу самата Credit Suisse. В обвинителния акт се твърди, че бившите служители са работили, за да осуетят вътрешния контрол на банката, като са действали с мотив за лична печалба и са се опитвали да скрият тези дейности от банката”, се допълва в изявлението на швейцарски кредитор.

Информацията на Би Би Си е факт, след като в началото на ноември 2016 година “Уолстрийт джърнъл” съобщи, че Министерството на правосъдието на САЩ и ФБР са започнали да разследват три големи международни банки относно тяхната роля при продажбата на дълг на Мозамбик за около 2 млрд. долара, откривайки по този начин нова фаза в глобалното разследване на облигационни сделки. Според източниците на финансовия ежедневник, става въпроса за швейцарската Credit Suisse Group AG, руската VTB Group и френската BNP Paribas

Някои от инвеститорите са измамили американски граждани, се казва в обвинителния акт. Умишлено били отклонени части от постъпленията от заема, за да бъдат платени най-малко $ 200 млн. за подкупи и рушвети на себе си, правителствени служители на Мозамбик и други.

Държавните компании пропуснаха повече от 700 млн. долара в плащания по кредити след неизпълнение през 2016 и 2017 г., добавя обвинителният акт.

Информацията за Детелина Събева е оскъдна. На нейното име излизат данни, че на 25 мрат 2015 г. е станала директор на установена в Лондон фирма “Дискавъри кепитъл лимитед” заедно с нея са били директори Андрю Пиърс и германецът Доминик Шултенс. Компанията се е саморазпуснала на 6 септември 2016 г.

Сross.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.