“Демократична България” поиска оставки в пътната агенция заради електронните винетки

Демократична България” поиска оставки на ръководството на Агенция “Пътна инфраструктура” (АПИ) и на всички отговорни за провала на електронните винетки, става известно от съобщение на обединението.

Както е известно, заради трудностите и неяснотите около плащането на ползването на пътищата по новия начин до 15 януари няма да се налагат глоби за каране без винетка.

“Срамното фиаско на въвеждането на електронни винетки е поредното доказателство за управленската невменяемост на ГЕРБ и липсата на какъвто и да било капацитет за въвеждане на електронно управление”, се казва в него и се допълва, че “Демократична България” подкрепя електронизацията на винетките, въвеждането на електронна тол-система и автоматизиране на контрола по пътищата с електронни средства. В позицията пише, че това не е изолиран проблем, а системен провал по цялата верига, и се изброяват някои акценти:

  1. Няма терминали по граничните пунктове и влизащите в България не могат да си купят винетка.
  2. Трансформацията на хартиена винетка в електронна според АПИ допуска злоупотреби, но от описанието на проблема изглежда като обикновена грешка в системата, затова я отмениха. Не е ясно какво става с хората, които вече са конвертирали и са си махнали старата винетка?
  3. Не работят различните начини за плащане.
  4. Не са активни всички езици в мобилното приложение, т.е. чужденците ще учат български.
  5. Отговарящият за тол-системата Олег Асенов твърди, че това била “най-сложната информационна система, която работи в България в момента, и не може всичко да се случва за миг”.
  6. Функционирането на сайта и мобилното приложение показват, че не са правени елементарни тестове, преди да се обявят за готови.
  7. Оказа се, че пътните полицаи все още нямат достъп до базата с електронните винетки.
  8. Липсва кол-център, който да съдейства при възникване на проблем в процеса на покупка. Тепърва се организирал такъв.
  9. Ако някой иска да плати в брой за винетка, може да го направи само в А1 и регионалните звена на АПИ.
  10. Ако живеете на село и искате да платите кеш – няма да можете да си купите винетка.
  11. Ако поради грешка на системата за е-винетки ви вземат пари два пъти, следва нетествана бюрократична процедура по възстановяване на сумата.

Dnevnik.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.