БСП: Няма да подкрепим най-лошото копие на предишни бюджети

„Няма да подкрепим най-лошото копие на предишните три бюджета на ГЕРБ“, обяви на пресконференция общинският председател на БСП Добрин Добрев.

Заедно с него проекта за бюджет на Община Разград за 2019 г., който трябва да бъде гласуван на предстоящата на 31 януари сесия на местния парламент, анализираха и коментираха общинските съветници Елка Неделчева, Таня Тодорова и Стоян Димитров.

Според Добрин Добрев публично обсъждане на бюджета в работен ден и в сграда с пропускателен режим е „бутафория при закрити врата“. Той определи предстоящата бюджетна година като „година на преходния остатък”, защото от предходния бюджет се прехвърлят  4 000 000 лева. Толкова ли нямаше къде да бъдат използвани тези пари, пътищата ли са ни наред, а ни очаква и криза с боклука на сметището, където клетката ще се запълни до месеци, попита риторично Добрев. И прогнозира: „Тази година ще замирише на избори, но ще има и други миризми.“

Елка Неделчева се съсредоточи върху това, че в проекта има ръст в делегираните от държавата дейности и намаление на собствените неданъчни приходи. За нея това е знак за лошо управление.

Специално място в изказването си Елка Неделчева отдели на увеличенията на резервирания кредит – средства, които се разходват по преценка на кмета, без санкция от Общинския съвет. През 2017 г. кредитът е бил 180 000 лв., през 2018 г. – 200 000 лв., а за тази се предвиждали 250 000 лв. Случайно ли кметът си заделя пари в изборна година, попита и тя.

Неделчева нарече бюджета „бюджет на оцеляване, не на развитие“. И се мотивира с няколко числа и примера. Капиталовите разходи за инфраструктура и благоустрояване били намалени с почти 3 600 000 лева – от 7 318 498 лв. през 2018 г. на 3 754 437 лв. Имало обекти, за които не била пръсната нито една стотинка или само някакъв незначителен процент през 2018-та, а били заложени за това пари: детската площадка на ул. „Арда”, ревизионната шахта на Регионалното депо за отпадъци и ремонта на водопровода на ул. „Кичево”. На практика се довършват проекти от предишната общинска управа, смята Неделчева.

И още – за нея предложеният бюджет бил Copy-Paste и тя щяла да го докаже пункт по пункт по време на обсъждането на сесията идния четвъртък.

Таня Тодорова каза, че парите за улични ремонти по селата били намалени с мотива, че има държавен трансфер от 1 655 000 лв., но с пропуск от управляващите да посочат, че той не е използван през 2018 година.

Тя нарече отношението на общинската управа към културния календар „погром“, а Историческия фестивал „Абритус“, Панаира на киселото мляко и Фестивала на народните традиции и художествените занаяти – „пародия“. Разградчани тъгуват за събития от национален мащаб –  „Белите нощи на Разград“ и фестивала „Децата на България танцуват“, каза още Таня Тодорова.

Стоян Димитров бе категоричен, че кметът Валентин Василев упорито отказва да се ангажира с важни за града проблеми: Чистотата на атмосферния въздух, въпреки свършеното по темата от областния управител Гюнай Хюсмен и ангажимента на водещи фирми; злополучният светофар до автогарата, изграден „дилетантски, с опит да се отбие номерът“.

Кметът не се ангажира и с управлението на големи материални активи: недостроената сграда на МВР и сградите и терените на бившите военни поделения, каза още Стоян Димитров. И попита: След изсичането на тополите, кой определи, че точно такива дървета трябва да се засадят по поречието на реката в центъра на града, кой ги достави и на каква цена?

На финала той прогнозира, че през 2019 г. Разград не го чака нищо по-добро, че министрите ще продължат да го заобикалят, а местната управа ще чака подаяния от премиера Б.Борисов. Според него едното ще е за ремонта за ул. „Странджа“ точно в годината изборите.

/e-Razgrad/

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.