Борисов: Догодина можем да вдигнем доходите с 10%

Дошло е време да вдигаме доходите и догодина искаме да вдигнем доходите отново с минимум десет процента, каза в своето приветствие към Десетия конгрес на КТ “Подкрепа” премиерът Бойко Борисов.

Това ще стане с висок ръст на икономиката и с борба със сивия сектор в нея, уточни премиерът. Трудно е, особено с борбата с контрабандата. Сутринта направихме съвещание в ГДБОП по горивата. Очакваме и тук да се увеличат приходите.

За това трябва да има спокойствие, приходните агенции да работят, за да може да има какво да разпределяме”, отбеляза Борисов.

По думите му, няма международно представена организация, която да не отчита напредъка по всички сфери, включително и мониторинговия доклад за напредъка по Механизма за сътрудничество.

Премиерът отбеляза, че за първи път износът на България към Германия за пръв път е повече от вноса. По думите му сега е моментът тази инерция да се удвои, утрои, за да ги настигаме, защото тези разлики и парадокси в заплащането в различните сфери са факт. Двата синдиката са един много добър коректив не само на правителството, а и на синдикатите. Всички заедно сме убедени, че за да се повишат доходите, трябва да бъдат по-мощни икономиките. Колкото е по-мощна икономиката, толкова по-добре. Затова и ние кандидатстваме за чакалнята на еврозоната – това гарантира да не сме във втората скорост на Европа, заяви Борисов.

Имаме шанса и трябва да бъдем разумни и умни да продължим да повишаваме доходите, ръста на икономиката и инвестициите, каза още той и припомни, че още в първия ден на този мандат управляващите са заявили, че учителските заплати ще се увеличат и го изпълняват. “Никога толкова пари не са давани за училища, за да бъдат приведени в нормален вид”, добави той.

Трябва ни огромен работен потенциал, за да могат заводите да работят и то самите работодатели вече схващат, че ако не повишават доходите, ще им избягат работниците.

“Вчера ЕК отчете, че България по финансови икономически параметри е в петицата на Европа. Всеки час трябва да използваме да повишаваме мощността на икономиката. Мисля, че тази година БВП ще мина 116 млрд.”, коментира премиерът.

Днес решихме как да повишим дохода на медицинските сестри от общинските болници с десет процента на два пъти понеже “моят подарък към КТ “Подкрепа” е финансовият министър, който съм довел тук”, каза Борисов.

Години наред ние рекламирахме България като място за инвестиции с евтината работна ръка, но това ни изигра много лоша шега, дойде време, в което трябва да се повишават доходите и ние максимално се стараем, каза премиерът.

Има големи разлики в ръста на заплатите – хора, работещи в дигиталната икономика увеличиха доходите си два и три пъти, а на други места те се вдигнаха с пет или десет процента и това е крайно недостатъчно, каза Борисов. Тук двата синдиката са много добър коректив на правителството и на работодателите. При мен е имало 15 – 20 срещи на работодатели и синдикати и сме убедени, че за повишаване на доходите трябва по-мощна икономика. Самите работодатели схващат, че ако не вдигат заплатите ще им избягат работниците, каза премиерът. Затова и кандидатстваме за членство в Еврозоната, допълни Борисов.

Премиерът поздрави почетния председател на КТ “Подкрепа” Константин Тренчев за рождения му ден и каза, че Тренчев за него винаги и бил символ на демокрацията.

Cross.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.