Богата културна програма през майските празници

Кметът Добрин Добрев представи пред местните журналисти днес богатата културна програма, свързана с майските празници, съобщиха от пресслужбата на местната администрация.

Той покани жителите и гостите на Разград да присъстват и участват в различните по вид събития от културния календар. Той включва както традиционни и любими на местната общност събития, така и нови елементи в тях.

Подготовката за великденските празници вече започна с празничната украса в градинката срещу Съдебната палата, пред поликлиниката, до паметника на Майстор Манол и пред магазин „Дружба“ общо 13 пъстри великденски яйца. Стиропорените яйца са изрисувани от децата на Разград в предходни години по време на традиционното вече събитие на Велики четвъртък.

Част от празничния календар е Великденският концерт на Капанския ансамбъл тази вечер от 18.30 ч. в Общинския културен център. „Ако нашите съграждани не са си купили билети, мисля, че все още има, убеден съм, че събитието заслужава вниманието на разградската публика“, заяви кметът Добрин Добрев.

В неделя е Цветница и на този ден Разград също има традиции. В 11.00 ч. на 28 април на площад „Възраждане“ пред Стария театър Танцово студио „Калина Рада“ и Музикална школа „Илия Бърнев“ ще направят възстановка на обичаите, характерни за този празник.

През уикенда Разград е домакин на осмото издание на Националния фестивал „Театър в движение“. Той се организира от Театрално-танцовата формация „Пулс“ и  Агенция „Генезис“ с финансовата подкрепа на Община Разград. С вход свободен са спектаклите в залата на читалище „Развитие“ в събота и неделя, програмата е публикувана на сайта на Община Разград.

В седмицата между Цветница и Великден празничната украса на Разград ще се обогати с още 3 големи стиропорени яйца, нарисувани от малките таланти на Разград от Школата по изобразително изкуство към Център за работа с деца. Боядисването им и тази година е на Велики четвъртък /2 май/ пред Новия театър в 12 часа. На площада ще ни посрещне огромен Великденски заек, с който децата ще имат възможност да се забавляват и снимат. Ще има състезателни игри с деца и родители, както и игра „Намери яйцето“. За победителите ще има тематични награди.

Деня на храбростта и Българската армия Община Разград ще отбележи на площад „Възраждане“ пред паметника на Свети Георги. Основен организатор на тържеството за Гергьовден е Областният съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва. Честването започва в 11.00 ч. на 6 май.

На 9 май отново ще има събития, насочени най-вече към младите хора, но не само към тях. Тогава ще се случи инициативата на Областния информационен център и Община Разград „Дни на Европа“. След традиционната велообиколка на обекти от европроекти ще има томбола за участниците, а след това ще бъдат наградени и победители в пролетното хигиенизиране, което Община Разград организира. След него – между 16.30 и 17.00 ч. на площада пред Новия театър ще започне и тегленето на томболата от акцията „Бонбони за смет“.

На 11 май хор „Железни струни“ към читалище „Развитие“ чества 120 години от създаването си. Това е една от най-старите хорови формации в страната. На празничния концерт ще бъде възстановено изпълнението на Химна на хор „Железни струни“, музиката за който е написана от композитора на „Велик е нашият войник“ Михаил Шекерджиев.

На 18 май градът ни е домакин на 14-то издание на Националния фолклорен фестивал “Капанска китка” за клубове за народни танци. Той се организира от читалище „Бузлуджа“ , Танцов клуб “Абритус” и Община Разград. Фестивалът ще се проведе в Общинския културен център, входът е свободен.

В Общината вече започна подготовката и за следващия официален празник – 24 май – Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Той ще започне от площад „Възраждане“, където ще бъдат поднесени венци и цветя пред паметника на учениците на светите братя Кирил и Методий, след което шествие от представители на образователни и културни институции ще се отправи към площад „Момина чешма“(Ларго). Там ще бъдат връчени отличията „Никола Икономов“, „Златен Пегас“ и „Отличник на випуска“, а празникът ще завърши с концерт на Николина Чакърдъкова.

Община Разград подготвя и изненада за тазгодишните абитуриенти. Те ще преминат по пътя към мястото на своя първи бал по червена пътека в Градския парк. Ще имат възможност да се снимат и на специално изработена арка с надпис „Випуск 2024“.

Кметът Добрин Добрев благодари на всички общински отдели, предприятия и звена, както и на културните институции, ангажирани с организирането на тези събития.

/e-Razgrad/

Hits: 114

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.