Специалисти от Регионалния исторически музей – Разград присъстваха на откриването на новата археологическа експозиция на музея в Исперих

Уредникът в отдел „Археология“ Силвия Анастасова и дизайнерът Михаил Маринов от Регионалния исторически музей – Разград бяха гости на отриването днес на две нови експозиции в Историческия музей в Исперих.

Те са реализирани по проект „Ревитализиране на обекти за представяне на културно-историческото наследство на община Исперих“, по програма „Културно предприемачество, наследство и сътрудничество“ на Европейското икономическо пространство.

Силвия Анастасова и Михаил Маринов поднесоха цвете и поздравителен адрес от директора на РИМ – Разград Таня Тодорова на директора на Историческия музей в Исперих Емилия Германова, в който се казва:

„Уважаеми колеги,

Твърди и креативни последователи на основаваното през далечната 1927 година Околийско археологическо дружество “Хан Омуртаг”, вече 97 години вие издирвате, съхранявате и изучавате паметниците на миналото в региона. А след откриването на Свещарската гробница през 1982 година районът на Исперих става център на комплексни научни изследвания. Които логично водят до днешното събитие – откриването на новата експозиция „Археологическото богатство на „Сборяново“, представяща непоказвани досега пред публика културни ценности, открити в археологическия резерват. Убедени сме, че с иновативните и интерактивни методи за привличане на широк кръг туристи, вие полагате ново начало на туризма в Исперихския край“.

След официалното откриване, заедно с останалите официални лица, гости на церемонията, Силвия Анастасова и Михаил Маринов разгледаха последователно изложбата „Археологическото богатство на „Сборяново“, която представя по модерен и иновативен начин движимите културни паметници, открити в резервата, и художествената изложба с творби на доайени на изобразителното изкуство в Лудогорието.

Още снимки вижте ТУК.

/e-Razgrad/

 

Hits: 62

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.