Антоанета ЦОНЕВА: За пръв път след 10 години държавата обяви произхода на миризмите в Разград

„На дискусията в Общинския съвет в Разград за миризмите в града с участието на министър Юлиян Попов и екипа му на практика бе показано как изпълнителната власт,

след като е поела ангажимент, предоставя на гражданите информация какво е свършено, какви констатации са направени след направените многократни проверки. Естественото място това да стане е пред Общинския съвет“, коментира днес пред журналисти народният представител от „Продължаваме промяната – Демократична България“ Антоанета Цонева.

„За последните 10 години това беше най-публичното, ясно и категорично заемане на позиция от държавните институции за това какво се случва в града. Ясно и отчетливо беше казано, че миризмите, които дразнят и притесняват гражданите на Разград, са функция на замърсяването на реката. За пръв път бяха изброени и индустриалните източници на замърсяването“, каза още тя.

По думите ѝ, мониторингът на качеството на околната среда ще продължи, а Министерство на околната среда и водите има да свърши още много работа.

Антоанета Цонева коментира като добра новина факта, че първата стъпка е вече направена – в държавния бюджет са предвидени  1 050 000 лева за изработване на инвестиционен проект за основна реконструкция на градската пречиствателна станция.

По отношение на цената на питейната вода в Разград народният представител обяви, че настоява председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов да се яви на изслушване в парламента. Той трябвало да обясни аномалиите с толкова високата цена на водата в столицата на Лудогорието и да обоснове „социалната поносимост“ в определената цена. Антоанета Цонева е категорична, че „нивото на социалната поносимост на цената в Разград е отдавна преминато“.  И още – тя настоява и пред Българския ВиК холдинг за инвестиции от държавата в система „Дунав“, за да бъде тя преоразмерена и не толкова голяма за населението, което обслужва, както е сега.

Според Антоанета Цонева областната администрация трябва да бъде насърчавана да продължи да работи с Община Исперих за обединяването на двете водни асоциации в Лудогорието в една, защото и в този момент това е основното изискване за възможно финансиране на водния цикъл в областния град, с който Разград държи националния антирекорд от 70-80% загуби вода.

Народният представител Антоанета Цонева определи като изключително постижение в приетия вече държавен бюджет възможността на общините да подобрят своята инфраструктура, без значение кой е начело на местната администрация. Втората възможност за подобряване благосъстоянието на хората по места тя вижда в добре подготвени и съответно защитени проекти за финансирана по Плана възстановяване и устойчивост.

Народният представител проведе днес в Разград първия си за годината приемен ден за жителите на областта в новия офис на коалицията на бул. “България” 13.

/e-Razgrad/

Hits: 81

One Reply to “Антоанета ЦОНЕВА: За пръв път след 10 години държавата обяви произхода на миризмите в Разград”

  1. Какъв е произходът на миризмите се знае от 60 години.Само такива канарчета като мен не го знаят..

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.