Алексей Навални почина в затвора

Руският опозиционен лидер Алексей Навални почина в затвора, съобщиха в петък от затворническата служба на Ямало-Ненецкия регион, където той излежаваше присъдата си, предаде Reuters.
В изявление, публикувано на уебсайта си отделът на ФСИН на Ямало-Ненецкия автономен окръг заяви, че Навални се е “почувствал зле” след разходка в петък и “почти веднага е загубил съзнание”.
Посочва се още, че е бил извикан медицински персонал, но те не са успели да го реанимират, а причината за смъртта се установява.
Навални, най-изявеният съперник на руския президент Владимир Путин, излежаваше 19-годишна присъда затвор по обвинения в екстремизъм.
Той беше арестуван през януари 2021 г. при завръщането си в Русия от Германия, където се лекуваше след опит за отравяне. Според дисидента опитът за покушение срещу него е бил организиран от руските специални служби.
През февруари 2021 г. съдът отложи предишната присъда на Навални за лишаване от свобода за предполагаеми финансови измами. През март 2022 г. опозиционерът получава друга присъда – девет години в строго охранявана наказателна колония по обвинения в присвояване и неуважение към съда. Два месеца по-късно срещу Навални са повдигнати нови обвинения, включително за “създаване на екстремистка организация”, а през октомври 2022 г. списъкът с обвинения е разширен и включва “насърчаване на тероризма” и “реабилитиране на нацизма”.
През август 2023 г. московски съд призна Навални за виновен в предполагаемата “екстремистка дейност” и го осъди на общо 19 години затвор. Както съобщава сайтът Meduza, Навални е трябвало да бъде преместен в наказателна колония с висока степен на сигурност, предназначена за най-опасните затворници, включително рецидивисти и осъдени на доживотен затвор.
Навални неведнъж се е оплаквал от условията в наказателната колония, като директно ги е наричал изтезания. Критикът на Кремъл съобщи, че е бил лишаван от сън, не е получавал медицинска помощ и умишлено е бил поставен в килия с осъден за убийство затворник, който страда от тежки заболявания и не спазва лична хигиена. Освен това не му е бил разрешен никакъв контакт със защитниците или роднините му.
/e-Razgrad/

Hits: 47

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.