Празник на тиквата и дюлята в Юпер


Главният секретар на Областната администрация в Разград Михаил Тодоров бе гост на второто издание на Празника на дюлята и тиквата в село Юпер. Събитието се провежда под надслов „Есенно кулинарно вдъхновение с много ароматни и цветни спомени”, и включва конкурс за кулинарни вкусотии от дюля и тиква „Тиквендюл”, съобщиха от пресцентъра на областната администрация.
Празникът се организира от читалище “Напредък-Юпер” със съдействието на община Кубрат, откри го председателят на читалищното настоятелство Росица Минчева. В него участваха кулинари от три административни области: Разград, Русе и Силистра. Включиха се представители на групите: „Настроение” към читалището в Юпер, „Божуровски хубавелки” към читалище „Божур” -Божурово, „Росна китка” към читалище “Христо Ботев” – Медовене, „Божур” при читалище “Светило” – Беловец, както и пенсионерските клубове „Добруджанка” – с. Старо село, община Тутракан; „Романтика” при пенсионерски клуб „Романтика” – Юпер, „Здравец” при пенсионерски клуб „Здравец” – Русе и „Зора” при читалище “Васил Левски” – с. Звънарци.

Всяка от групите представи ястия в категориите: салати, супи, основни ястия, десерти, тестени изделия, напитки, кулинарна вкусотия и от двата плода – дюля и тиква. Имаше и награди за арт-аранжировка на тиква или дюля, за най-нестандартна и причудлива аранжировка на тиква или дюля, за етновизия на трапезата. Журито с председател началник отдел „Култура, туризъм и образование” в община Кубрат Здравко Вутов определи Годишната номинация „Голямата вкусотия” да отиде при група „Настроение” при читалище ”Напредък-Юпер”, които имаха най-много призове при различните категории. Всичките над 40 ястия, участвали в конкурса, бяха дегустирани и от публиката, сред тях имаше: кавърма кебап в тиква, пълнени дюли с пилешко филе, тиквени кюфтета, крем-карамел с тиква, рачел от тиква и много други. Обмисля се издаването на книга с рецептите.
Гости на Празника на дюлята и тиквата бяха още: кметът на община Кубрат Алкин Неби, заместник-кметът Орхан Мехмед, общинските съветници в Общински съвет-Кубрат Душка Петрова и Нурджихан Арифова, кметът на Юпер Петър Петров, старши експертът в РЕКИЦ “Читалища” Даниела Петрова, Надежда Радославова и Мариян Иванов от общинското ръководство на ГЕРБ – Разград.
Сред целите на организаторите е да се възстанови автентичността на семейната трапеза, да се покаже кулинарното разнообразие на местните общности, да се възстановят стари, позабравени традиционни рецепти, да зе възвърне приемствеността от старото на младото поколение, да се покажат и нови съвременни кулинарни рецепти и умения.
/e-Razgrad/

Коментари


Име*:
Мнение*:
Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.