Ядем зеленчуци от Турция, Гърция, Македония… а българските?

Българите са изяли над 88 хиляди тона вносни домати през миналата година. За 2019 г. прогнозата е количеството да стигне 78 хиляди тона.

С 18% расте вносът на домати у нас годишно за последните 5 години, показва анализ на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство.

В същото време въпреки ниската цена на зеленчука в чужбина, у нас те се продават в пъти по-скъпо.

В Турция, откъдето идват основните количества, в последните седмици на август цените на доматите са паднали до около 0,20 – 0,25 долара за килограм (около 0,44 лв. за кг). В Холандия и Испания, които са сред най-големите производители в Европа, цените на едро за месец август са около 0,80 евро/кг (1,60 лв. за кг).

У нас обаче вносните домати вървят по 1,28 лв. за килограм, показват последните данни на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

Цените на европейските домати като цяло през това лято са сред най-високите за последните 5 години. Това се обяснява с горещото време и увеличението на разходите, които растат непрекъснато за последните 10 години, твърдят експертите.

Ударно внасяме и краставици, и чушки. Импортът на краставици през 2018 г. достига 29 хиляди тона, като за последните 5 години той расте с около 10 на сто. Прогнозата на експертите е тази година по пазарите у нас 30 хиляди тона от краставиците да са внос.

Подобни са и цифрите за пипера. Миналата година у нас са внесени 29 хиляди тона, като през последните 5 години увеличението е с около 14 на сто.

Само за първите пет месеца на тази година у нас са внесени 141,6 хиляди тона пресни зеленчуци, показват последните данни на земеделското министерство..

Според земеделските производители близо 80 на сто от зеленчуците и плодовете, които се продават у нас, са вносни. Доматите, чушките и краставиците идват основно от Гърция, Турция и Македония. Ако политиката в земеделието продължи, до 10 години на пазара няма да има български зеленчуци, коментира за “Труд” Мариана Милтенова, председател на Националния съюз на градинарите в България.

Вносните домати влизат у нас на много по-ниски цени от родните, макар че се плащат мита, и това убива родното производство, коментира производител от Мало Конаре.

“По борсите и тържищата това лято видях неща, които не са се случвали от 10 години. Точно в разгара на сезона, когато има изобилие от български домати, по борсите спираха тирове натоварени със стока от Полша, Македония и Турция”, посочи той.

По думите му нашите домати са на цена от 1,20 лв., а вносните са 90 стотинки, даже и по-малко, и никой не купува родното. “Имаше колеги, които направо оставяха кашоните с продукция по борсите, зарязваха цели бусове, пълни с домати”, разказа земеделецът. Според него ниските цени на вносните домати се дължат на високите субсидии в изброените страни.

Dnes.bg

Hits: 0

One Reply to “Ядем зеленчуци от Турция, Гърция, Македония… а българските?”

  1. Винаги купувам българска стока, без значение цената, точно заради това, за да ги има нашите производители на пазара!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.