Екстремното време ще ореже винената реколта на Франция тази година с 12%

Винената продукция на Франция от тазгодишната реколта ще се свие с 12% заради екстремното време, съобщи “Ройтерс”, като се позова на оценките на министерството на земеделието.

Лозята пострадаха през пролетта от измръзване, а след това от градушки и екстремно високи температури. Ведомството обаче смята, че качеството ще остане добро.
Франция и Италия са най-големите производители на вино в света.
Това е втората прогноза за годината. В нея министерството изчислява, че очакваната продукция е 43.4 млн. хектолитра при 49.4 млн. хектолитра (1 хектолитър, или 100 литра, се равнява на около 133 стандартни бутилки) през 2018 г. Тогава добрите метеорологични условия бяха благотворни за френските лозя.
В много лозя цъфтежът беше в дъждовно и студено време, посочва министерството, като отчита, че ситуацията в отделните винени райони на страната е различна.
Екстремното време ще ореже винената реколта на Франция тази година с 12%© Jacky Naegelen, Reuters
Рекордните жеги от юни и юли засегнаха някои южни райони като Гар, Ерол и Вар. В противовес в някои лозя дъждовете през август са помогнали да се ограничи ефектът от жегата. В районите, където се отглежда божоле, пък е имало бури с градушки. Така популярното божоле и бургундското вино се очаква да са с 26% по-малко тази година. Продукцията от шампанско се очаква да спадне със 17% най-вече заради жегите, а продукцията от емблематичния винен район Бордо ще загуби едва 4%.
Към средата на август френските лозя в голяма степен са наваксали забавения им ръст спрямо 2018 г., когато реколтата бе прибрана рано, защото бе готова.
Френските винени лозя се прибират обичайно в късното лято и ранната есен, докогато има време, министерството се застрахова, че прогнозите в момента не са много категорични.
В същото време над френските вина е надвиснала и заплаха от завишаване на митата при вноса им в САЩ.
Dnevnik.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.