„New York Times“ призова Байдън да се оттегли от президентската надпревара

Редакционната колегия на американския вестник „New York Times“ снощи призова президента на САЩ Джо Байдън да се оттегли от президентската надпревара, ден след лошото му представяне в дебата срещу Доналд Тръмп, предадоха световните агенции.

Макар да настоява, че 81-годишният Байдън е бил “възхитителен президент”, либералното издание заключава, че на дебата той е изглеждал като “сянката на велик държавен служител” и би се впуснал в “безразсъдна авантюра”, ако продължи кампанията си.

“Няма причина партията да рискува стабилността и сигурността на страната, като принуждава избирателите да избират между недостатъците на г-н Тръмп и тези на г-н Байдън”, пише вестникът.

“Ако рискът от втори мандат на Тръмп е толкова голям, колкото той казва – а ние сме съгласни с него, че опасността е огромна – тогава неговата отдаденост на тази страна оставя на него и на партията му само един избор”, посочва New York Times.

Редакционната статия беше публикувана два часа след като Байдън пристигна в Ню Йорк за двудневна обиколка за набиране на средства за кампанията си.

Тя последва ден на хаос и объркване сред демократите, след като Байдън многократно замръзна, говореше неправилно и губеше мисълта си по време на първия от двата планирани дебата срещу своя републикански съперник в Атланта.

Още преди публикуването на материала на редакционната колегия на New York Times, двама от най-изтъкнатите колумнисти на вестника също призоваха Байдън да се оттегли. “Демократическата партия разполага с някои изтъкнати фигури, които според мен биха били в добра позиция да победят Тръмп през ноември”, написа Никълъс Кристоф късно в четвъртък след дебата.

“Това ще бъде труден избор. Но, господин президент, един от начините, по които можете да служите на страната си през 2024 г., е като обявите оттеглянето си и призовете делегатите да ви изберат заместник, защото това е най-сигурният курс за нашата нация”, добави той.

Томас Фридман, който нарече Байдън “мой приятел”, заяви, че гледайки дебата се е разплакал и призна, че “Джо Байдън е добър човек и добър президент, но няма работа да се кандидатира за преизбиране”.

Dariknews.bg

Hits: 1

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.