EU Observer разкри схема за източване на европейски пари от бюрократи

Безцеремонна, но законна схема за източване на парите на европейските данъкоплатци от еврочиновнициразкри брюкселското електронно издание „ЕЮ Обзървър“.

При средна заплата от 8600 евро чиновниците си добавят и командировъчни по 290 евро дневни, въпреки че живеят постоянно в Брюксел. От проверени сметки на 30 от 350 членове на Европейската и социална комисия, само един-единствен човек не е злоупотребявал по тази схема. От 2015 година досега е източила 1,47 милиона евро.
Никой не възнамерява да върне надплатеното, защото го е получил законно. Проверените 30 души живеят в Брюксел или близките околности, а мнозина са и белгийци с постоянен адрес в града. За да отидат на работа с метро или автобус им трябват 5 евро в двете посоки, колкото струва и един сандвич.

Европейската икономическа и социална комисия е консултативен орган, в който се събират профсъюзи и други дейци, за да дискутират как да се подобри социалното положение на европейските работници.Те вземат дневни не само за официалните заседания, но и за участие във фестивали, посещения на музеи и други празнични прояви в града.

Вицепрезидентът Исабел Кано Агилар, която е испанка, но живее постоянно в Брюсел, е прибрала по тази схема допълнителни 93 000 евро. Повече от нея 93 600 евро е взел само Оливер Ропке, който е ръководител на брюкселския офис на австрийските профсъюзи.

Реклама:


Cross.bg

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *