Москва ще помага на Турция да изпрати ракета в космоса

Председателят на руската Федерална космическа агенция Роскосмос Дмитрий Рогозин заяви вчера пред Анадолската агенция, че Турция има всички необходими политически и икономически лостове за изпълнение на своята Национална космическа програма и че Москва е готова да участва в инициативи по програмата.

Опитът, който натрупахме при срещи с турски колеги, каза Рогозин, „потвърждава, че двете страни имат дългосрочни общи интереси в областта на космическите дейности”.

Подготвя се проект на документ, който да направи тези контакти по-систематични и всеобхватни, каза Рогозин. Това ще бъде правната рамка на сътрудничеството за мирни космически дейности между Анкара и Москва.

Турция е сред страните, които могат да изпълняват собствена космическа програма, подчерта Рогозин, добавяйки, че Турция неведнъж е показвала, че разполага с необходимия брой квалифицирани експерти в авиационната индустрия.

Руските ракети „Союз” могат да бъдат използвани за достигане до Международната космическа станция, каза Рогозин. “Досега в космоса са изстреляни над 1100 „Союз” с различни модификации.”

Роскосмос има опит в обучението на чуждестранни космонавти, каза Рогозин. Руските експерти са готови да започнат консултации относно обучението на турските астронавти и подготовката на пилотиран космически проект, който да е от полза за Турция.

Cross.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.