Д-р Георги Желев: Пробивите в биосигурността са основно от човешки грешки

Областния управител Гюнай Хюсмен откри патронирания от него обучение-семинар в хотел „Вила Дела Роза“ за биосигурността и дезинфекция срещу африканската чума по свинете.

Присъстваха директорът на ОДБХ – Разград д-р Илиян Драмалиев и служители на дирекцията, зам.-директорът на Северно-централното държавно предприятие – Габрово д-р Валентин Василев, директорите на ДГС „Сеслав“ и „Воден-Ири Хисар“, директорът на Областно пътно управление инж. Людмил Янев, председателите на ловно-рибарските сдружения в Кубрат, Исперих и Завет, специалистът по лова в ЛРС „Сокол“ – Разград инж. Людмил Лилов, представители на общините, собственици на животновъдни обекти и други заинтересовани страни.

Лектор на обучението беше ас. д-р Георги Желев – преподавател в Тракийски университет – Стара Загора, секция „Епидемиология, инфекциозни болести и превантивна медицина“, който запозна присъстващите с критични моменти, грешки и пропуски в изпълнение на мерките за биосигурност в свиневъдните обекти. Лекторът  даде и редица конкретни примери за това и препоръки как да се дезинфекцират транспортните средства, които влизат и излизат от животновъдните обекти, облеклото, обувките и ръцете на шофьорите и на работниците. Лекторът посочи още, че пробивите в биосигурността са основно от човешки грешки: използване на неефективни дезинфектанти или неправилното използване на ефективни дезинфектанти, както и пропуските в стриктно спазване на мерките по безопасност.

Проведе се и задълбочена дискусия, като лекторът отговори на много въпроси на присъстващите.

/e-Razgrad/

Снимки: Областна администрация

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.