Отпадането на деца от училище обсъдиха на междуинституционална среща

На междуинституционална среща бяха обсъдени и решени методически въпроси, свързани с подпомагането на екипите за обхват на деца, отпаднали от образователната система, в общините Разград, Лозница, Самуил и Цар Калоян, съобщиха от пресслужбата на областната администрация.

„Веднъж излезли деца от образователната система, трудно се връщат там“, коментира нацалникът на Регионалното управление на образованието Ангел Петков и приведе няколко конкретни случая, при които със съдействие на полиция и прокуратура, децата вече посещават училище.

По време на събитието беше представен доклад за дейностите на Механизма за съвместна работа на институциите по обхващане, включване и предотвратяване на отпадането от образователната система на деца и ученици в задължителна училищна възраст за изминалата година. 42 000 деца са върнати обратно в клас в страната, откакто функционира този механизъм. Екипите за обхват обичайно са съставени от медиатор, класен ръководител, зам.-директор на училището или директор, а ако се наложи – представител на РД „Социално подпомагане“ и Агенция за закрила на детето. Ако екипите за обхват не успеят да привлекат детето, кметът на дадена община има право да наложи глоба на семейството, в което е детето, спряно от училище.

Освен прегледа на изпълнените дейности, членовете на екипите за обхват направиха и конкретни предложения за предотвратяване на отпадането на деца от образователната система. Един от проблемите, който бе застъпен в дискусията, бе, че много деца, които фигурират в системата за обхват, изобщо не живеят на адресите, на които са регистрирани.

/e-Razgrad/

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.