В Русия забраняват пропагандата на „чайлдфри“

Раждаемостта в Русия спада всяка година. Властите са решили да противодействат със забрана да се пропагандира доброволната бездетност “чайлдфри”, макар че такова движение в Русия де факто няма, пише Deutsche Welle.

Руските власти възнамеряват да преследват онези, които призовават към доброволна бездетност “чайлдфри” (от англ. Childfree) – с други думи съзнателно отказват да създават потомство. Със закон те искат да въведат глоби за пропагандиране на подобни възгледи: до 400 хил. рубли за физически лица, до 800 хил. рубли за длъжностни лица и до 5 млн. рубли за юридически лица. Такъв законопроект е внесен в Държавната дума по инициатива на председателката на Съвета на Руската федерация Валентина Матвиенко.

Според измененията, които ще бъдат внесени в няколко федерални закона, ще се забрани публикуването на „съдържание, пропагандиращо отказ от раждане на деца“ в медиите, рекламите и социалните мрежи. Очаква се също движението „чайлдфри“ да бъде признато за „екстремистко“ в Русия – подобно на „международното ЛГБТИ движение“, стана ясно от изявление на заместник-правосъдния министър Всеволод Вуколов.

Dariknews.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.