Турция ще заложи на гастрономическия туризъм

В СТРАНАТА СЕ ПРОВЕЖДАТ НАД 360 КУЛИНАРНИ ФЕСТИВАЛА

Турция планира да засили туризма в сферата на гастрономията, информира проправителственият в. „Сабах“. Страната възнамерява да увеличи приходите си от гастрономически туризъм, а целта ѝ е до края на годината приходите от тази сфера да достигнат 18 милиарда долара, а през 2025 г. – 25 милиарда долара.

Гастрономическият туризъм се определя като пътуване за сетивата и е с цел опознаване на кулинарната култура на конкретен район или държава. Туристите опитват местни ястия, напитки, разпознават се и с методите на производство.

Турция е страна, която всяка година увеличава приходите си от туризъм и се счита за една от водещите страни в световен мащаб в сферата на гастрономическия туризъм. Страната предлага около 2200 различни местни храни и напитки, а най-големите гастрономически центрове са градовете Газиантеп, Адана, Хатай и Измир.

Също така в Турция има 34 гастрономически музея за популяризиране на местните продукти. Годишно в страната се организират над 360 гастрономически фестивала.

Според данни на Турския статистически институт (Тюркстат) 20% от приходите от туризъм в размер на 23,66 млрд. долара за първата половина на тази година идват от категорията храни и напитки.

Dnes.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.