След като македонски вицепремиер нарече българите “мизерни”: Партиите искат остра реакция от властта

Родните политици реагираха с настоявания за викане на македонския посланик в парламента, неговото отзоваване, реакция от държавата и от ЕС.

Поводът е телевизионното интервю на македонския вицепремиер Александър Николоски, който излезе с провокативно изказване към България заради липсата на знамето на страната при неформалните разговори между президентите Радев и Силяновска-Давкова.

Дясната ръка на премиера Християн Мицкоски обяви, че българите и македонците нямат обща история, нито общи корени.

ДПС, БСП, “ПП-ДБ“ и “Има такъв народ” настояха за остра реакция след като в интервюто Александър Николоски нарече президента Румен Радев “нецивилизован домакин”, а българите – “мизерни”.

След поредната скандална и недопустима арогантност, проявена от проруския режим на Мицкоски, РСМ трябва да получи категоричен отговор от българската държава. Посланикът трябва да бъде незабавно отзован, докато България и българите не получат подобаващо извинение за обидите срещу българската държава и народ, коментира председателят ПГ на ДПС Делян Пеевски.

Иван Иванов от БСП настоя МВнР да извика за обяснения посланика Агнеса Руси и заяви, че изказването на Николоски може да “взриви брутално добросъседските отношения”.

Асен Василев каза, че ако Скопие иска да се присъедини към ЕС, трябва да спазва писмените споразумения.

Зам.-председателят на “Има такъв народ” Тошко Йорданов заяви, че изказването на Николоски е доказателство, че Северна Македония няма място в ЕС” и нарече Давкова “гражданка от Северна Македония”.

/e-Razgrad/

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.