Учебната година ще започне нормално във всички разградски училища

Учебната година във всички училища, детски градини и центрове за личностно развитие ще за почне нормално, съобщиха от местната администрация.
Общо учениците в община Разград през учебната 2024/2025 г. са 5252, 4138 от тях учат в общински, 1114 – в държавни училища.
20-те детски градини в общината се посещават от 1581 деца.
Във всички образователни институции учебната година ще започне присъствено с нормален учебен процес. Всички директори на училища и детски градини са осигурили медицинско обслужване (здравен кабинет и медицинско лице) за децата и учениците и имат готовност за предстоящия отоплителен сезон.
Обезпечени са с познавателни книжки всички групи в детските градини, както и с учебници и учебни комплекти учениците от I до VII клас в училищата за безвъзмездно ползване през учебната 2024/2025 година. От учебната 2024/2025 година са осигурени и безплатни учебници и учебни комплекти по общообразователните учебни предмети за всички ученици от VIII до XII клас. Те ще получават безвъзмездно и достъп до електронно четимите учебници.
В някои от образователните институции през лятото са извършени ремонтни дейности. Сред тях са: ремонт на покрив на сградите на ДГ „Гълъбче“ – Топчии, ДГ „Радост“ – Мортагоново и ремонт на козирка и частичен ремонт на покрив на ДГ № 1 „Щастливо детство“ – Разград. В други учебни заведения предстоят ремонти, които няма да възпрепятстват провеждането на учебния процес: в ДГ „Здравец“ – Гецово – на двесанитарни помещения за децата и едно помещение за обслужващия персонал; в ДГ №2 „Пролет“ – Раковски – боядисване и освежаване на занималня; в ДГ „Радост“ – Мортагоново – ремонт на фасадата на сградата; ремонт на ДГ „Г. Димитров“ с. Благоево – ремонт на таван; в ДГ „Гълъбче“ – Топчии – ремонт на таван; ремонт на покрив на ЦУТНТ Разград – учебна сграда на ул. „Трапезица“.
В част от учебните заведения има или предстоят подобрения в материалната база по спечелени проекти. По националната кампания „Чиста околна среда – 2024г.“: „Обичам природата – и аз участвам“ в детските градини „Пролет“ – Стражец и „Радост“ – Мортагоново ще бъдат монтирани съоръжения за игра на открито. В ДГ № 11 „Детелина“ – Разград ще бъда изграден еко кът /зелена занималня/. Одобрен е и проект на ОУ „Елин Пелин“ в Стражец.
По Програма за изграждане и основен ремонт на спортни площадки и физкултурни салони в държавните и общинските училища за периода 2024 – 2027 г. са одобрени: ПГССХВТ „Ангел Кънчев“ за основен ремонт физкултурен салон; ОУ „Отец Паисий“ – изграждане на нова спортна площадка; НПТГ “Шандор Петьофи” – изграждане на нова спортна площадка; Основно училище “Васил Левски” – основен ремонт на съществуваща спортна площадка; Професионална гимназия по химични технологии и биотехнологии “Мария Кюри” – изграждане на нова спортна площадка.
/e-Razgrad/

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.