През октомври край Разград ще има учение по пътна безопасност след „катастрофа“ на главен път, предизвикана от трактор или комбайн

Владимир Димитров свика днес заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата. Участваха само членовете, включени в Единната спасителна система с пряко отношение към темите в дневния ред: обезопасяване на пътя в района на разклона на Ваканционен спа комплекс в местността Липовото до Островче /след сигнали, че мястото е опасно/; организиране на годишно регионално учение по безопасност на движението по пътищата, на което ще се тестват реакциите на институциите от Единната спасителна система в рамките на Разградска област и да се търсят варианти да се обезопаси районът на битака край Стражец.

Решено бе да се почисти храстовата растителност около разклона за комплекса край Островче в сервитута на Областно пътно управление, а съответното горско стопанство да разчисти част от растителността в горския масив поне на по сто метра преди и след завоя, за да се осигури необходимата видимост. Ще се изготви проект за поставяне на пътни знаци на главния път Разград-Търговище, ограничаващи скоростта на движение, вероятно до 70 км/ч.

На 11 октомври 2024 г. край населено място в община Разград ще бъде организирано занятие по пътна безопасност, на което ще бъдат тествани координацията между съставните части на Единната спасителна система и времето за реакция. То е част от план-програмата по безопасност на движението по пътищата на област Разград за 2024 г. По сценарий, на мястото ще има инцидент, предизвикан от селскостопанска техника, предвид спецификата на икономиката в региона.

На заседанието бяха обсъдени и възможностите за решаване на проблема с опасното паркиране в двете ленти на пътя Разград-Кубрат в района на  Стражец по време на провеждане на ежеседмичния битак. Там се спира безразборно на пътя, участниците в пазара пресичат навсякъде и прескачат мантинелата. Всяка седмица служители на МВР глобяват нарушители, но това няма никакъв ефект – следващата седмица отново всички паркират където намерят на пътното платно. Областната администрация днес се ангажира да идентифицира предложения за решаване на проблема.

/e-Razgrad/

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.