Помощ за талантливи деца

В Община Разград започна приемането на искания за предоставяне на закрила на деца с изявени дарба по Мерките за насърчаването и потребности им, съобщиха от пресслужбата на местната администрация.

На последното си заседание Общинският съвет предвиди две възможности за подкрепа на талантливите деца. Едната е по националната програма за учениците от 8 до 12 клас, постигнали успехи на национални или международни конкурси, олимпиади или състезания. Кандидатстването е до 1 месец след получаването на съответната награда.

Втората възможност за подкрепа е със средства от общинския бюджет. Тя се прилага за десета поредна година, които сега са е завишена до 35 000 лева. Еднократното финансово стимулиране се предоставя на ученици от 1 до 12 клас, постигнали успехи на международни, национални или общински конкурси. Децата имат право да получат и стипендия по реда на националната програма и едно еднократно финансово подпомагане по Програмата, приета от Общинския съвет, но те трябва да са в различни области.

За предоставяне и на двата вида подкрепа се попълват искания по образец. И двата варианта са публикувани на интернет страницата на Община Разград. Прилагат се и необходимите документи, удостоверяващи постиженията.

Исканията се подават до 1 ноември до кмета на община Разград чрез деловодството в административната сграда на Община Разград или по електронен път: obshtina@razgrad.bg. Исканията се разглеждат от експертно-консултантска комисия.

Финансовата подкрепа талантливите деца от общината получават в навечерието на коледните и новогодишните празници. През 2023 г. суми получиха 138 деца, година по-рано бяха 78. Децата с постижения през ноември и декември получават подкрепа през следващата година.

Повече информация може да се получи от експертите в отдел „Образование, младежки дейности и спорт“ в Община Разград на тел. 084 618 321 и ел.поща: obrazovanie@razgrad.bg

/е-Razgrad/

Hits: 23

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.