Представиха Регионалната програма за защита на горски територии от пожари

В Областната администрация се проведе работна среща, част от информационно-образователна кампания на Министерство на земеделието и храните и Изпълнителна агенция по горите.

Кампанията е насочена към опазване на горите, като повод са зачестилите случаи на горски пожари в страната и по света. На срещата, водена от областния управител Владимир Димитров, присъстваха и двамата му заместници Надя Йорданова и Назиф Зюлкяр, представители на общините, на горски и ловни стопанства и пожарната.

Горските територии представляват 22,4 % от общата площ на територията на Разградска област.

Инспектор Розали Коев от Регионалната дирекция по горите в Русе, представи Регионалната програма за защита на горски територии от пожари за 2024 година. Пожарната опасност в Лудогорието засега се запазва ниска, като тя се изчислява на база последните десет години. Най-честата причина за възникване на горски пожар е човешка небрежност. Предразполагащи фактори са сухото лято, дълга и топла есен, паленето на стърнища, много хора – билкари, туристи, които изхвърлят незагасени цигари или палят открит огън. Пожароопасният сезон е от 1 април и до края на ноември.

Лошата поддръжка на горските пътища бе обект на дискусия по време на срещата, част от тези пътища са предназначени за достъп на пожарните коли и ще бъдат обект на проверка през месец септември, каза Розали Коев. Той припомни, че при пожар е важно да се спази схемата за оповестяване –първо се подава сигнал на тел. 112. При необходимост да се поставят допълнителни предупредителни табели на туристически места и места за отдих, а на официалните сайтове на ДГС/ДЛС и общините да се публикува предупреждение за високия риск от възникване на горски пожари.

/e-Razgrad/

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.