Точно копие на родната къща на Ататюрк привлича български туристи

Български туристи се стичат към Къркларели (Лозенград), за да посетят точно копие на родната къща на основателя на турската република Мустафа Кемал Ататюрк.

Къщата музей на Ататюрк в Къркларели е идентична с дома му в гръцкия град Солун по онова време част от Османската империя, където Мустафа Кемал живее от рождението си през 1881 г. до 1893 г., когато постъпва във военно училище.

Къщата дубликат в Къркларели е архитектурно идентична с родната къща на Ататюрк в Солун, а подредбата ѝ е организирана с прецизност до най-малкия детайл.

Изградена в местния квартал Яйля с подкрепата на местни граждани и под ръководството на община Къркларели, тя е открита за посетители през 2018 г.

Днес къщата музей на Ататюрк в Къркларели е често посещавано място и за туристи от България, за което съдейства и включването ѝ в туристически пакет между двете страни в рамките на проект по програмата Интеррег ИПП (Interreg-IPA), насочен към популяризирането на трансграничния регион България-Турция като привлекателна туристическа дестинация.

Илкер Толга Каракеди, археолог и служител на къщата музей на Ататюрк в Къркларели, разказва за осъществяването на идеята за изграждането на този музей, което започва през 2016 г. и приключва януари 2018 г., както и за интереса на посетителите към него шест години и половина по-късно. Сред експонатите има и предмет от България, а най-голям интерес сред българските туристи привличат силиконовите статуи на Мустафа Кемал Ататюрк и неговите родители, сподели той.

“Интересът на българските туристи е привлечен и от оригиналният стол, поставен в една от стаите, използван по времето, когато Мустафа Кемал Ататюрк е служил като военен аташе в София (1913-1915 г.)”, каза служителят.

По думите му целта на къщата музей е да увеличи историческата стойност на Къркларели, да се превърне във важен център по отношение на градската култура и социалните ценности и да символизира любовта, лоялността и предаността на хората към Мустафа Кемал Ататюрк.

Каракеди посочи още, че от откриването ѝ досега близко 850 000 души са посетили къщата дубликат в Къркларели.

“Посетители от всички окръзи на Турция и от други държави проявяват голям интерес към нашия музей. Благодарение на посетителите ни този брой се увеличава още повече”, каза той.

Dariknews.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.