Франция избира президент

Близо 48 милиона гласоподаватели ще избират сред 12 претенденти.

Президентът Еманюел Макрон се бори за втори мандат и е считан за любимец, само че на втория, решителния тур, който е на 24 април, се чака да влезе в оспорвана конкуренция с главния си противник, крайнодясната Марин Льо Пен, която в последните дни преди вота редуцира дистанцията сред двамата до 2-3%. Друг водещ кандидат за Елисейския замък е крайнолевият Жан-Люк Меланшон.

Избирателните секции отвориха в 8 часа локално време. Гласуването на множеството места ще продължи до 19 ч., а в някои от огромните градове – до 20 ч. Ако на първи тур никой не получи безусловно болшинство, което не се е случвало в най-новата история на страната, се организира втори тур.

Днес деликатно ще се следи и изборната интензивност. Според последните изследвания допустимо е към 30 % на имащите право на глас да не отидат до урните. Маркон ще гласоподава в кметството на град Ле Туке в северната част на страната, в департамента Па де Кале, където има къща, а по-късно ще замине за Париж, с цел да следи от Елисейския замък преброяването на гласовете. Първи публични резултати се чака да станат известни преди среднощ.

Българска телеграфна агенция

Hits: 5

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.