Грузия скочи на Русия заради НАТО

Грузинското външно министерство счита за неприемливо изявлението на руското външно министерство за необходимостта да се отхвърли решението от срещата на върха на НАТО в Букурещ през 2008 г., че Грузия и Украйна ще станат членове на алианса.

Грузинското външно министерство също смята, че решението от срещата на върха в Букурещ е повторено на всички следващи срещи на НАТО. Членството в НАТО е суверенно решение на Грузия, което се основава на „непоклатимата воля на мнозинството от грузинското население“. Тази цел е отразена в конституцията, допълват от МВнР в Тбилиси.

Руското МВнР публикува в петък изявление за диалога със САЩ и други западни страни. Според този документ Русия настоява да изработи в определен период от време сериозни дългосрочни правни гаранции за сигурност със страните от НАТО.

Руското външно министерство също така смята, че е във фундаментален интерес на европейската сигурност да се отрече официално от решението на срещата на върха на НАТО в Букурещ през 2008 г., че Украйна и Грузия ще станат членове на алианса.

Според Москва това е в противоречие с ангажимента на лидерите на всички участници в ОССЕ, съгласно което държавите да не укрепват сигурността си за сметка на сигурността на другите, отбелязва БГНЕС.

Днес.бг

Hits: 5

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.