МОК стартира критичен часовник с обратно броене за Олимпиадата в Токио

Летните олимпийски игри в Токио официално са застрашени от пандемията от коронавирус, след като Международният олимпийски комитет (МОК) си сложи краен срок, в който да реши за състезанието, предаде BBC.

Вчера ръководителите на комитета се събраха, за да преценят рисковете за най-големия спортен форум в света и решението, което бе взето, е да се изчакат следващите 4 седмици и тогава да се реши съдбата на Олимпиадата. „Отменянето не е на дневен ред, но времето ни изтича“, казаха от МОК.

Най-вероятният сценарии е отлагането във времето за състезанието, както в момента правят почти всички големи спортни организации в света. УЕФА вече премести Европейското първенство за лятото на 2021 г., а клубните футболни турнири из Европа се очаква да се проведат през май и юни.

Федерацията по плуване в САЩ вече изрази желанието си Токио 2020 да бъде изместено с 12 месеца, тъй като и подготовката на атлетите не тече с обичайните темпове в момента. Великобритания, Бразилия, Словения и Норвегия подкрепят една подобна идея, призовавайки за разум в тези времена на криза.

Реклама:


Четирикратният златен олимпийски медалист Майкъл Джонсън се изказа също по темата, поставяйки живота на спортистите на първо място. Олимпийските игри по план трябва да започнат на 24 юли, но дали тази дата ще бъде спазена, ще стане ясно в рамките на следващите 28 дни.

Cross.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *