Стефановден е!

Стефановден се чества на третия ден след Рождество – 27 декември. Почитта към този светец е голяма.

От времето на Апостол Павел насам всички наричат Св. Стефан пръв мъченик (първомъченик), защото е първият мъченик за християнската вяра. Името Стефан означава “венец божи”. На този ден имен ден празнуват: Стефан, Стефка, Стефана, Стефания, Стефи, Фани, Венцислав, Венцислава, Запрян, Стамен, Стамена, Станимир, Станимира, Станчо, Станислава, Стоил, Стоилка, Станка, Станчо, Стоян, Стоянка, Стоичко, Стойчо, Таня, Цако, Цанко, Цано, Цанчо и Цанка. Стефановден е последният празник за годината, а дедите ни вярвали, че с този ден се затваря и кръга на старата година.

 

Традициите и обичаите:

Приготвят се месни ястия и на трапезата се събира цялото семейство. Младите семейства ходят на гости на кумовете си или на по-възрастни роднини. По стари традиции е прието на трапезата да има свинско с кисело зеле и баница с месо.

Един от основните обичаи, свързани с 27 декември, носи името ладуване. Момите се събират и гадаят заедно за женитба. Всички неомъжени жени топят китки, привързани с пръстен или друг личен предмет, в ново менче пълно с вода. На другата сутрин една от момите, облечена като булка, вади китките от менчетата и нарича за женитба и щастлив семеен живот.

Момите слагат ечемик под възглавниците си и се надяват да сънуват бъдещите си съпрузи през нощта.

/e-Razgrad/

Hits: 3

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.