71 млн. души по света бягат от войни, преследвания и конфликти

Броят на хората, бягащи от войни, преследвания и конфликти, част от които са и бежанците, е достигнал близо 71 млн. за 2018 година.

Тези данни от глобалния доклад на Върховния комисариат на ООН за бежанците цитира пред БНР българският представител в организацията Борислав Грозданов.

„Бежанците на практика са към 26 млн. в световен мащаб. Това е с половин милион повече от 2017 г. Хората, които са принудително разселени, са с 2,5 млн. повече от 2017 г. Тук до голяма степен допринася кризата във Венецуела. Около 4 млн. граждани на Венецуела са напуснали страната си от 2015 г. насам. Това е една от най-големите съвременни кризи, свързани с разселване на хора по света“, коментира Грозданов в интервю за предаването „Хоризонт до обед“.

Нарастването на броя на разселените и бежанците в световен мащаб е трайна тенденция в последните години, отбеляза Грозданов. Той посочи и тревожната статистика, според която бедните държави приемат 1/3 от всички бежанци по света. Други тревожни данни са, че през 2017 и 2018 г. близо половината от бежанците по света са деца.

Реклама:


Според него фокусът трябва да е върху намирането на решение за премахване на пречките за връщане на хората у дома.

За България Борислав Грозданов посочи, че от началото на годината 416 лица са потърсили закрила. Близо 190 от тях са получили бежански или хуманитарен статут.

Cross.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *