5 лева е таксата за апостил

От днес таксата, която се плаща в областните администрации за заверка с апостил, е 5, вместо досегашните 15 лева.

Това стана възможно с приетите от правителството промени на нормативни актове на Министерския съвет като допълнителна мярка за намаляване на административната тежест за гражданите.
Областната администрация – Разград започна издаване на апостили върху документи за чужбина на 3 януари. Оттогава са издадени над 100 заверки, Заявленията се подават в стая 809 на 8-я етаж сградата на администрацията.
Услугата е само за документи по гражданско състояние, издадени от общинските администрации: акт за раждане, удостоверение за семейно положение, удостоверение за наследници и др. Досега услугата се извършваше само в Министерството на външните работи.
В областните администрации се издават заверки-апостили не само на документи, издадени от общините в съответната област, а от цялата страна. Документите, които притежават апостил, са освободени от всякаква допълнителна форма на легализация в държавите, които са страни по Хагската конвенция от 1961 година. Гражданите е нужно да знаят, че издаваните от общините документи трябва да бъдат със специален печат, без който не може да бъде направена заверката. За тази цел трябва да информират общинските служители, че документът им е необходим за представяне в чужбина, обръщат специално внимание на това от пресцентъра на областната администрация в Разград.
/e-Razgrad/

Hits: 5

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.