40% от лондончаните не са родени във Великобритания

Броят на хората в Англия и Уелс, които са родени извън Великобритания, се е увеличил с 2,5 милиона от 2011 година насам, показват последните демографски данни.

При последното проучване през 2021 година са преброени 10 милиона родени в чужбина от общо население от 59,5 милиона души в Англия и Уелс. Сред тях родените в Индия са най-много – 920 000. Следват родените в Полша и Пакистан. Родените в Румъния са на четвърто място, но при тях е отбелязано най-голямо увеличение от порядъка на 576% или 6 пъти повече за последните десет години. В момента в Англия и Уелс има близо 540 000 родени в Румъния, предаде БНР.

Столицата Лондон е с най-голямата пропорция родени извън Великобритания жители. През 2021 година 40,6% от обитателите на Лондон са били родени в чужбина. Най-ниска е пропорцията в Уелс и Североизточна Англия. Статистиците посочват, че преброяването през 2021 година отчита “по-дългосрочна тенденция на увеличаване на дела на неродените в Обединеното кралство жители, които са от ЕС”. Между преброяванията от 2011 и 2021 година броят на родените в ЕС граждани се увеличил с 1,1 милиона. Това, според статистиците, обаче не разкрива цялата картина, защото според други данни населението, родено в ЕС, сега намалява със значителни социални и политически последици.

Dnes.bg

Hits: 0

One Reply to “40% от лондончаните не са родени във Великобритания”

  1. Подобно е състоянието и в много други столични градове на Европа като Париж, Амстердам, Брюксел, Мадрид, Лисабон, Рим, Берлин, Виена, Стокхолм и др. В тях живеят и доста българи, вкл. от Разград и областта. Но “най-превзети” от всякакви категории чужденци от различни народности и раси са Париж, Лондон, Амстердам и Брюксел. В София също се наблюдават подобни процеси, но все още са в начален етап.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.