36-годишен полицай извади кръста от ледените води на “Пчелина”

36-годишният полицай Галин Цонев откри сред парчетата лед и вдигна високо над главата си хвърления от отец Георги кръст във водите на яз. „Пчелина“.

Заедно с най-бързия плувец в язовира скочиха още трийсетина смелчаци. Най-малкият – Александър от Варна – на 12 години, Момчето е на гости при прабаба си в Разград. Да стигне до кръста опита и доайенът в подобен тип екстремни преживявания – 75-годишният Росен Лицов. С байрак в ръце те заедно скандираха „Българи, юнаци!“ и тогава излязоха на  брега. По телата им се стичаха водни капки и струйки  кръв – от парчетата лед….

Юнаците бяха приветствани за куража от хиляди разградчани, дошли за възродения след 23 годи ритуал. На „плажа“ и стената на язовира наистина имаше хиляди – от пеленачета, до възрастни мъже и жени. Импровизираният паркинг в нивите към Пчелина бе по-дълъг от километър. Толкова хора на едно място разградчани не помнят от митингите в зората на демокрацията по нашите земи. Благословия от ръката на отец Георги и грамота получи всеки от скочилите за кръста. А за победителя, познат и като ляв бек в състава на „Лудогорец“ – икона на св. Йоан. Гушна я от ръцете на тати след това шестгодишният му син Боян.

За доброто настроение на всички гореше буен огън, имаше чай и греяно вино.

Организаторите:  приятелите Джипо Джипов, Христофор Илиев и Андрей Андреев бяха осигурили гайда и тъпан, а край музикантите на Йордановден се изви многокато българско хоро. С пожелание догодина всички пак да бъдат на Богоявление заедно.

/e-Razgrad/

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.