25 години еколято

Вече двадесет и пет години Центърът за ученическо техническо и научно творчество в Разград изпълнява общинската програма за екологично възпитание на подрастващите, известна повече като ЕКОЛЯТО.

Инициативата бе открита в самото начало на месец юли и приключи на 12 август – Международния ден на младежта. През този период сто и двадесет ученици от IV до VIII клас бяха разпределени в 8 временни ваканционни групи в три смени с продължителност по две седмици.
Тази година програмата отново бе съобразена с изискванията на РЗИ – Разград поради въведените допълнителни мерки за предпазване от COVID. Първата беседа с децата от всяка смяна се провеждаше от специалисти от инспекцията. Всяка смяна завършваше с Детска академия по безопасност, организирана от ОД на МВР – Разград с традиционния партньор Български червен кръст и младежите от БМЧК. В инициативата бяха включени дейности с Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетни и непълнолетни, Общински съвет по наркотични вещества и Превантивно-информационен център.
Незабравими емоции с оригинални идеи за участниците оставиха преподаватели от Русенски университет “Ангел Кънчев” – Филиал Разград, дългогодишен партньор на ЦУТНТ. Друг партньор в инициативата бе Регионален исторически музей. Много от учениците за пръв път посетиха Комитетската къща в с.Пороище. Програмата включваше и дейности с кариерния консултант към ЦУТНТ с решаване на казуси и задачи за професионално ориентиране. Презентиран бе и клуб “Млад кулинар” с идеи и рецепти за здравословно хранене. Посещението на ДЛС „Воден-Ири Хисар“ за пореден път остави незабравими впечатления с организираните занимания на открито в горската местност.
Логистична и организационна подкрепа при осъществяване на програмата оказаха специалисти от отдел „Опазване на околната среда“ и отдел „Социални услуги и здравеопазване“ в Община Разград.
/e-Razgrad.bg/

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.