2 години затвор и 500 лева глоба за мъж – откраднал велосипед и използвал две банкови карти на познат, който го приютил

Окръжен съд – Разград определи едно общо наказание от 2 години „лишаване от свобода“ и 500 лева глоба на И.И. от Завет за незаконно използване на 2 чужди банкови карти и кражба на велосипед, съобщиха от пресслужбата на съда.

На 25 август 2023 г. подсъдимият се завърнал от Германия и помолил свой познат да го вземе от Търговище и да го закара до Завет. По пътя му обяснил, че няма къде да нощува и поискал да го приюти. Приятелят на подсъдимия се съгласил и го настанил в отделна стая в дома си, който се намирал в село близо до Завет. Около полунощ И.И. отишъл в кухнята и там намерил портмоне с дебитна карта, която била на майката на неговия домакин. Подсъдимият отишъл пеша до Завет и направил 12 неуспешни транзакции.

След неуспешните опити да изтегли пари, от двора на къща в Завет откраднал велосипед и с него се придвижил обратно до дома на своя домакин и си легнал.

В късния следобед на следващия ден от автомобила на своя домакин взел дебитната му карта ведно с лист, на който бил записан ПИН – кода. Вечерта изчакал стопаните на дома, в който бил приютен, да си легнат и отново пеш се придвижил до Кубрат. От бензиностанция си купил напитки на стойност 3,20 лв., а от банкомат успял да изтегли 470 лева, като една от транзакциите била неуспешна заради грешен ПИН. С изтеглените пари И.И. платил на таксиметров шофьор, който го закарал до търговищко село.

На следващия ден потърпевшият домакин установил липсата на картата и подал сигнал в МВР – Кубрат, след което било образувано досъдебно производство и полицаите разкрили извършителя на престъпните деяния – 22-годишния И.И. Мъжът е осъждан няколкократно, като е изтърпявал наказание пробация за нанасяне на телесна повреда и лишаване от свобода ефективно за кражби.

Съдът призна подсъдимия за виновен в това, че на 26 и 27 август 2023 г. в градовете Кубрат и Завет действал в условията на продължавано престъпление и използвал данни от платежни инструменти – 2 дебитни карти, като извършил с тях успешни и неуспешни транзакции и едно плащане с дебитна карта на обща стойност 643,20 лева., без съгласието на титулярите.

Съдът призна подсъдимия за виновен и по второто повдигнато от Окръжна прокуратура обвинение, според което на 26.08.2023 г. в Завет е отнел чужда движима вещ – велосипед на стойност 180 лева, без съгласието на собственика, с намерението противозаконно да я присвои.

За извършените престъпления на И.И. му бе наложено едно общо наказание в размер на 2 години „лишаване от свобода“ и 500 лева глоба, което да бъде изтърпяно при първоначален строг режим. Той ще заплати по сметка на ОД на МВР Разград и разноски по производството в размер на 83,97 лв.

Решението на съда подлежи на протест и обжалване в 15-дневен срок пред Апелативен съд – Варна.

/e-Razgrad/

Hits: 26

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.