16 полицейски служители замесени в катастрофата с мигранти в Бургас

Бургаските полицаи, които загинаха при тежка катастрофа в опит да спрат автобус, пълен с мигранти на едно от оживените кръстовища в областния център, са получили разпореждания три минути преди сблъсъка.

Това разкри пред журналисти в Бургас служебният министър вътрешните работи Иван Демерджиев. По думите му униформените не са имали достатъчно информация за ситуацията.

„На практика двамата служители, които загинаха в опит да спрат автобуса, са действали в ситуация, в която не са били наясно какъв точно е този автобус, с каква скорост се движи. Не знаели, че този автобус не се подчинява на полицейските разпореждания“, посочи министърът.

16 униформени са със сериозни провинения, сочи доклад на МВР

Иван Демерджиев обяви, че към този момент са установени 16 полицейски служители в Бургаско, които са нарушили своите задължения или са извършили действия, които могат да се третират като дисциплинарни нарушения или престъпления. Вътрешният доклад на МВР вече е предаден на Окръжна прокуратура – Бургас, стана известно от думите на Демерджиев.

„Предали сме доклада на 28 октомври, за да се прецени има ли данни за престъпления. В останалата си част докладът е предаден на всички ръководители на структури – полиция, жандармерия и гранична полиция, за да се предприемат действия по компетентност. Най-фрапантни нарушения са допуснати от служители на „Гранична полиция“. В доклада се съдържат имената на директор на Регионална дирекция „Гранична полиция“, началник на дирекцията в Малко Търново. Основната част от установени служители не са на работните си места към момента“, уточни служебният министър на вътрешните работи.

Днес в държавното обвинение, допълни той, ще бъдат предадени и разследванията, в които са използвани и специални разузнавателни средства спрямо гранични полицаи. За тях, съобщи Демерджиев, е установено, че са отнемали пари и вещи от незаконно проникнали мигранти на територията на страната ни.

Относно катастрофата от 25 август тази година, при която загинаха двамата полицейски служители в Бургас, Иван Демерджиев посочи: „Лицата, които са замесени в това престъпление, са били задържани неофициално предишния ден и след това освободени. И след като са били освободени, са стигнали до Харманли, взели са втори автобус и са се върнали тук и са извършили това, което всички знаем.“

Към днешна дата се наблюдава спад в броя на мигрантите, които се намират в страната, каза  министърът.

„Над 200 производства бяха образувани срещу каналджии. Намаляват хората, които се намират в бежански центрове. Състоянието, в което намерих „Гранична полиция“ не беше никак добро. Вярвам, че в момента тя стои по-добре, но има още много работа“, каза Демерджиев.

БТА

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.