16-годишният Нико Комаровски стигна пръв до Богоявленския кръст във водите на Пчелина

16-годишният Никола Комаровски от Разград стигна пръв и извади Богоявленския кръст от яз. „Пчелина“ днeс. С него в ледените води скочиха още 20 смелчаци.

Няколкостотин разградчани с възгласи „Българи, юнаци!“ ги подкрепяха за ентусиазма и куража. Нико получи в дар кръста и икона на св. Йоан. Останалите се сдобиха с грамота за участието си в ритуала по хвърлянето на кръста. Най-възрастният във водите на язовира бе собственикът на ресторант „Лес“ Милен Цонев.

Нико Комаровски е десетокласник в НПТГ „Шандор Петьофи“, за втори път участва в ритуала. Днес бе най-малкият от всички, които скочиха в язовира. Освен отличен ученик, той е и успешен спортист – в десетката на най-добрите спортисти на Община Разград за 2021 година  състезателят по карате киокушинкай от СКК “Будо“ Никола Комаровски бе класиран на девето място.

В началото на ритуала за Йордановден юнаците бяха приветствани и благословени от архиерейския наместник отец Георги, който след тържествения водосвет поздрави с празника всички на брега на язовира, техните семейства и роднини. И им пожела здраве и добротворна Нова година.

Реклама:

Празникът завърши с гайда, тъпан и кръшно българско хоро, на което бе и вече петгодишният именик Йордан. А кръста за ритуала по традиция и тази година бе изработен от дядо му – също Йордан, от Ушинци. В множеството и на хорото имаше и току-що проходили дечица. Край язовира бе и зам.-кметът на Разград Добрин Добрев.

Организаторите на възкресената за втори път традиция – веднъж прекъсвала за цели 23 години, и лани – заради пандемията от COVID-19 – предприемачите и приятели Джипо Джипов, Христофор Илиев и Андрей Андреев изказват своята искрена благодарност на Община Разград и ОД на МВР, които  се включиха в организацията на празника с осигуряването на нужния ред при паркирането, линейка, спасители и водолаз, както и на всички свои приятели и съмишленици, които направиха празника възможен и красив.

За доброто настроение на всички на „плажа“ имаше буен огън, чай и греяно вино. На раздяла пожеланието бе едно: Здраве и догодина всички пак да бъдат на Богоявление заедно.

/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.