144 години Свобода!

Стотици разградчани бяха на площад „Възраждане“, за да се преклонят пред подвига на предшествениците ни, извоювали с разтърстващ дух на величави битки, саможертва и любов Свободата. Сред официалните лица на трибуната бяха и народният представител Гюнай Хюсмен и областният управител д-р Деян Димитров.

„Българската държава съществува от повече от 1300 години. А българският фолклор е съхранил спомена за вечната ни съпротива да я има България – спомена за вехти войводи и смели юнаци, за Крали Марко и петте синджира роби, за лудите глави, за страшното бесило. И за белите ризи, и за светли перчеми, с които увисват на него.

Да, ние, българите, винаги сме оцелявали! И това е заради несломимия български дух и българската духовност. Нея трябва да опазим и възвисим. Не бива да я предаваме за интереси, за пари и да я заменяме с чужди ценности.

Вечна благодарност за делото на всички наши предшественици: владетели, воеводи, хайдути, четници, духовни водачи, и възрожденци. Дълбок поклон пред всички воини от многонационалната армия на Русия и пред българските опълченци, загинали за Свободата на България. Върху техните кости е изградено днешната българска държава. Да живее България!“, каза в емоционалното си слово за Националния празник пред хората на площада изпълняващият длъжността кмет на Разград Добрин Добрев.

Реклама:

Общоградското тържество започна с тържествен ритуал по издигане на националния флаг от най-новите почетни граждани на Разград Тодор Тодоров и Ангел Петричев, под звуците на „Мила Родино!“, изпълнен акапелно от солистката на Капанския ансамбъл Габриела Минкова.

Специален поздрав към разградчани поднесоха талантите от Детска танцова школа „Хорце“ към Центъра за работа с деца. След което Мавзолеят-костница и Войнишкият паметник бяха отрупани с венци и цветя в знак на признателност към отдалите живота си за свободата.

Част от хората на площада посетиха Етнографския музей, където вчера бе открита изложбата „Руско-турската освободителна война 1877-1878 г. – оръжия и документи от фонда на РИМ-Разград”.

/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.