Заради голямата миграция: За пръв път от 150 г. американски министър е заплашен от импийчмънт

Контролираната от републиканците Камара на представителите на САЩ подкрепи искането за импийчмънт на министъра на вътрешната сигурност Алехандро Майоркас заради големия мигрантски наплив по американско-мексиканската граница, предаде Асошиейтед прес.

Гласуването бележи първия случай от близо 150 години насам, в който американски министър е подложен на импийчмънт, допълва БТА.

Миналата седмица републиканците от Камарата на представителите не успяха да получат подкрепа от мнозинството по искането си за отстраняване на Майоркас.

Откакто Байдън встъпи в длъжност като президент през 2021 г., рекорден брой мигранти влязоха в САЩ, пресичайки нелегално мексиканско-американската граница. Бившият президент Доналд Тръмп превърна това в основен акцент в кампанията си срещу Байдън.

Майоркас твърди, че не носи отговорност за ситуацията по границата и смята, че проблемът се дължи на неработещата имиграционната система на САЩ, която Конгресът не е в състояние да оправи.

Министерството на вътрешната сигурност разпространи меморандум, с който защитава политиката на Майоркас в областта на граничната сигурност и призовава Конгреса да работи с правителството на Байдън за реформиране на остарелите закони, “вместо да улеснява този фарс с импийчмънта”.

Дир.бг

Hits: 37

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.