11 млади пианисти от четири държави участват в Седмия конкурс „Димитър Ненов“

11 млади пианисти от България, Гърция, Италия и Северна Македония ще участват в VII Международен конкурс „Димитър Ненов“ от 24 до 27 октомври в залата на Филхармонията в Разград, съобщиха от Театрално-музикалния център.

Организатори са Община Разград, Театрално-музикалният център, Разградската филхармония, Регионалният исторически музей и къща музей „Димитър Ненов“ и Министерството на културата.

Официалното откриване е на 24 октомври от 10:00 ч. в зала „Филхармония“. Дългогодишният диригент на оркестъра Красен Иванов съвместно с Държавния архив е подготвил виртуална изложба, на която в деня на откриването ще бъдат показани акценти на събития от едновековната история на оркестъра. По време на международния конкурс ще бъде отбелязана и 100-годишнината от основаването от Илия Бърнев на Разградския симфоничен оркестър.

Конкурсът е в три тура. Младите пианисти ще представят творчеството на Димитър Ненов, В.А. Моцарт, Л.В. Бетовен, Ф. Шопен, Ф. Лист, Е. Григ, П.И. Чайковски, С. Рахманинов и Веселин Стоянов.

В Гала концерта на 27 октомври, от 19:00 ч. ще участват четиримата най-добре представили се млади музиканти, които ще получат своите награди от международното жури в състав: председател проф. Пламен  Джуров – диригент и композитор и членовете проф. Агате Леймони от Гърция – преподавател и концертиращ артист, проф. Александър Василенко – преподавател, Гергана Несторова – концертиращ артист и преподавател, Калина Василева – диригент и директор на „Симфониета“ – Шумен.

/e-Razgrad/

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.